Barnijer: “Britaniji su ponuđene sve opcije, spremni smo na sve”

0
Foto: Tanjug-AP

Majkl Barnijer, glavni pregovarač EU za Bregzit, izjavio je da su Ujedinjenom Kraljevstvu ponuđene sve opcije, od jedinstvenog tržišta do carinske unije ili sporazuma o slobodnoj trgovini.

On je dodao da se, ipak, priprema i na mogućnost da dogovor propadne, što prema njegovim rečima, nije i neće biti izbor EU.

“Sada je na Velikoj Britaniji da preuzme odgovornost”, rekao je on.

Najdžel Faraž, bivši britanski premijer i lider Bregzit partije, pogođen je milkšejkom tokom kampanje za lobiranje o Bregzitu u Njukaslu.

On je pošto je pogođen, napisao na Tviteru da su, nažalost, neki postali toliko radikalizovani, do te mere da normalna kampanja nije moguća.

“Da bi civilizovana demokratija funkcionisala, potreban vam je pristanak gubitnika, političari koji ne prihvataju rezultat referenduuna doveli su nas do toga”, napisao je on.

On je prethodno opisao poziv Gordona Brauna, iz redova laburista, da se Bregzit partija podvrgne istrazi Izborne komisije o izvoru njenog finansiranja kao “apsolutnu odvratnu mrlju”.

Faraž je zatražio od Izborne komisije da istraži te sumnje.

Komisija je saopštila da će u utorak posetiti kancelariju Bregzit partije kako bi “pregledala postojeće sisteme”.

“Ako postoje dokazi da je zakon možda prekršen, mi ćemo to razmotriti u skladu sa našom politikom”, rekao je portparol Izborne komisije.

Sutra se očekuje sastanak na kojem će ministri razgovarati o tome da li će biti održano takozvano “indikativno glasanje” o sporazumu pre glasanja o nacrtu sporazuma o povlačenju Velike Britanije iz Evropske unije.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je prethodno da priprema „hrabru ponudu“ poslanicima u poslednjem pokušaju da britanski parlament usvoji sporazum koji su London i Brisel postigli o istupanju zemlje iz članstva u Evropskoj uniji.

Premijerka Mej je navela da će početkom juna parlamentu podneti novi predlog u nadi da će dobiti podršku.

Parlament je tri put odbacio sporazum o Bregzitu čije je stupanje na snagu sa 29. marta odloženo za 12. april, a potom do 31. oktobra.

Pošto Sporazum o Bregzitu premijerke Tereze Mej tri puta nije dobio podršku u parlamentu, vlade će doneti zakon o tom sporazumu o kojem će parlament glasati u junu.

„I dalje verujem da je moguće dobiti većinu u parlamentu o sporazumu o Bregzitu“, navela je Mejova i dodala da će ponuda poslanicima biti „nova i hrabra sa boljim merama“ kako bi dobila podršku poslanika.

Opoziciona Laburistička stranka u petak je prekinula pregovore sa premijerkom o rešavanju pitanja podrške sporazumu u parlamentu, navodeći da je Tereza Mej „slaba“ pošto i njena, vladajuća Konzervativna stranka, traži njen odlazak.