Bar Rafaeli osuđena na devet meseci društveno korisnog rada zbog utaje poreza: Moraće da plati i kaznu od 1,5 miliona evra

0
(AP Photo/Ariel Schalit, Pool)

(Beta) – Izraelski sud osudio je manekenku Bar Rafaeli na devet meseci društveno korisnog rada, a njenu majku na 16 meseci zatvora, čime je okončan dug slučaj utaje poreza koji je narušio imidž nekad voljene ikone Izraela.

Rafaeli je ušla u sudnicu sa zaštitnom maskom na licu u pratnji svog oca Rafija, majke Cipi i advokata.

Tridesetpetogodišnja Bar Rafali i njena majka su u julu proglašene krivim za izbegavanje plaćanja poreza na prihod od skoro 10 miliona dolara.

Na osnovu nagodbe koju je prihvatio sud njima je naređeno da plate kaznu od 1,5 miliona dolara i da vrate porez koji duguju državi.

Cipi Rafaeli će početi da služi zatvorsku kaznu naredne sedmice.

Taj slučaj zasniva se na prihodima Bar Rafaeli širom sveta i pokušaje njene porodice da umanji njene veze s Izraelom.

Ona je i dalje popularna u toj zemlji i njene fotogarafije mogu se videtim na bilbordima kraj autoputeva, a prošle godine bila je voditeljka nadmetanja za pesmu Evrovizije u Tel Avivu.

Manekenka je godinama putovala po svetu i njena fotografija objavljena je na naslovnoj stranai magazina Sports ilutstrejtid (Sport s Illustrated), a privukla je pažnju i zbog duge veze sa holivudskim glumcem Leonardom Dikaprijem.

Rafaeli tvrdi da ona uglavnom nije bila u Izraelu i da zato nije morala da prijavi svoj prihod tokom određenih godina.

Tužioci su odbacili njenu tvrdnju i optužili je da je dala netačnu informaciju.

U optužnici je navedeno da je zaradila oko 7,2 miliona dolara od 2009. do 2012. godine, tvrdeći da stanuje u instranstvu kako bi izbegla da plati izraelske poreze na svoj prihod.

Na ranijim ročištima izraelski sud je presudio da se njen odnos sa Dikaprijom ne može označiti kao život u porodici i da zato ona ne može da polaže pravo na njegovo boravište u SAD kako bi izbegla da plati pun iznos poreza.

Advokati manekenke su rekli da je nagodba pokazala da nije namerno utajila porez.

Njena majka koja je takođe njen agent je optužena za propust da prijavi prihod, utaju poreza i pomaganje nekom drugom da izbegne plaćanje poreza.