“Banker”: Jorgovanka Tabaković najbolji svetski guverner

3
FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ nr

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković dobitnica je godišnjih priznanja za najboljeg guvernera na globalnom nivou i za najboljeg evropskog guvernera, koja dodeljuje londonski mesečnik “The Banker”.

Nagrada joj je dodeljena zbog podsticanja rasta i stabilizacije ekonomije Srbije, saopštila je danas Narodna banka u Beogradu.

Magazin “The Banker”, koji je deo grupe “Fajnenšel tajms”, svake godine u januaru dodelom nagrade “Central Banker of the Year” odaje priznanje čelnicima centralnih banaka.

U obrazloženju dodele priznanja guvernerki Tabaković navedeno je da je ona na čelu Narodne banke Srbije od 2012. godine, od kada radi je na jačanju bankarskog sistema zemlje i sprovodi monetarnu politiku kojom je ublažena inflacija i podržana kako domaća tražnja, tako i rast bankarskih kredita.

Povodom dodele priznanja, Tabaković je izjavila da joj “to prvo personalizovano priznanje mnogo znači”.

“Veliko je zadovoljstvo primiti vest o ovakvoj nagradi od tako uglednog i uticajnog časopisa. Ali, zadovoljna sam, pre svega, jer zahvaljujući rezultatima našeg rada građani Srbije bolje žive, lakše mogu da planiraju svoj život i poslove, a privrednici imaju predvidive i podsticajne uslove za poslovanje”, kazala je.

Priznanje se dodeljuje na osnovu odluke redakcije tog magazina i ankete među bankarima i ekonomistima i dodeljuje se na globalnom nivou, kao i za Evropu, Severnu i Južnu Ameriku, Aziju-Pacifik, Bliski Istok i Afriku.

“I bez priznanja i pohvala, ja mogu jedino ovako kako sam radila i do sada – u najboljem interesu svih, jer je NBS institucija koja mora da u mozaik složi sve pojedinačne interese. I ubuduće će svi naši napori biti usmereni ka očuvanju postignute stabilnosti, stabilnoj i zdravoj ekonomiji i finansijskom sektoru, i iznad svega daljem unapređenju životnog standarda naših građana”, izjavila je Jorgovanka Tabaković.

3 KOMENTARA

  1. Ako ju je Zapad proglasio za najbolju, to znaći da ona radi što Zapad želi. I to na štetu Srbije!
    I Gorbačov, koji je uništio Sovjetski savez dobio je čak Nobelovo nagradu!

  2. Ne samo na svetu nego u galaksiji! Najbolja! Otkad je ona guverner ja imam muku da potrosim moju silnu penziju od 16.000 dinara. Malo li je to, drugovi!

  3. Očigledno, treba znati odabrati tim stručnjaka, a ona je to uspela i možda ima organzatorske sposobnosti; nekad je to važnije od biti dobar ekonomista!

Comments are closed.