Bakterije ostaju na vešu ako se pere na 30 stepeni

2
Foto: Profimedia

Bakterije poput ešerihije koli lako će se prenositi preko odeće ako je perete na nižim temperaturama.

To je sve ispod onih programa koji vodu zagrevaju na manje od 60 stepeni.

Pranje odeće na ekoloških 30 stepeni može da izgleda kao dobra ideja, pre svega štedljiva. Ali, stručnjaci upozoravaju da to nije dobro za zdravlje. Bakterije žive u našem organizmu na telesnoj temperaturi od 37 stepeni, što znači da ih 30 neće ubiti, niti eliminisati, prenosi N1.

Mikrobiolozi savetuju da odeću ne perete na temperaturama nižim od 60 stepeni, a posebno ne odeću za decu. Na patikama opranim na niskoj temperaturi postoji čak 10.000 organizama povezanih s izmetom, a samo u dve šoljice vode koju koristi mašina ima oko milion bakterija. Kako biste osigurali da se bakterije ne zadržavaju u veš-mašini, preporučuje se da je bar jednom mesečno podesite da radi na 90 stepeni, ali bez odeće, piše Večernji list.

2 KOMENTARA

  1. ima milijarde bakterija a neke su vrlo opasne i doktori ih ne lece
    koristite sodu bikarbonu pri ssvakom pranju sudova i vesa , sve sto sadrzi sodu a dezinfekciju vrsi i limunska kiselina i sirce
    pored poznatih bakterija ima vrlo opasnih koje doktori uopste i ne dijagnosticiraju kod ljudi
    koristi se sve sto vrsi dezinfekkcijui za telo i za ves

  2. Baš se svašta priča pa ešerihija je uvek prisutna i samo čeka da oslabi imunitet da krene, nema veze sa vešom. Nisu svi mikroorganizmi zainteresovani za nas a neki su i korisni.

Comments are closed.