„Bajdenova kampanja svesna je da je glas srpske zajednice važan“: Kako se kandidat demokrata približava Srbima u Americi i šta će na to reći Tramp – Čitajte u novom Nedeljniku

1
Profimedia

Već postoji indikacija do koje mere je srpski glas postao važan na ovim izborima, jer je Bajdenova kampanja uključila i predstavnike srpske zajednice. Obrad Kesić, politički analitičar, otkriva za novi Nedeljnik da su oni učestvovali prošle nedelje na jednom sastanku sa predstavnicima Bajdenove kampanje gde su se čule neke pomirljive poruke razumevanja.

„To govori da je Bajdenova kampanja svesna da je u tim državama Srednjeg zapada glas srpske zajednice podjednako važan kao što je važan glas drugih etničkih zajednica. Posebno u kontekstu sadašnje politike, demokrate moraju da dobiju široku podršku biračkog tela. Oni moraju da imaju visoku izlaznost i u takvoj situaciji svaka zajednica, čak i manja od srpske, postaje važnija“, kaže Kesić.

S druge strane, jedna srpska zajednica je prošle nedelje zvanično postala deo Trampove koalicije. Kad se pogleda spisak od 13 koalicija koje su se priključile Trampu, vidi se da se i albanska zajednica priključila toj koaliciji. Očigledno je da i oni očekuju dosta od sastanka sledeće nedelje u Beloj kući.

Međutim, u odluci kome bi mogla da se prikloni srpska zajednica ulogu bi mogla da igra i odluka Bajdenove kampanje da se na mesto koordinatora za odnose sa etničkim zajednicama imenuje Elvir Klempić, poreklom iz BiH, koji je politički veoma aktivan u Demokratskoj stranci. Bez obzira na to što su Jugosloveni – Jugosloveni u SAD, u ovom slučaju bi kod nacionalistički nastrojenih glasača to moglo da bude tas na vagi. Posebno ako se u ceo sporazum uključi pitanje Republike Srpske.

Sledeće nedelje, u Vašingtonu su zakazani sastanci o Kosovu. Glavna tema bi trebalo da bude ekonomija, ima naznaka da bi mogli da budu potpisani neki sporazumi, kao i da bi tom potpisivanju prisustvovao i sam predsednik Donald Tramp. Bio bi to značajan podsticaj njegovoj kampanji za reizbor.

U novom Nedeljniku čitajte veliko istraživanje o tome šta bi ovi pregovori mogli da donesu, ali i koja je uloga Srbije i posebno srpske dijaspore u izbornom okršaju Trampa i Bajdena

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

1 KOMENTAR

  1. Што се америчких „демократа“ тиче, Срби добро знају о каквим се ликовима ради. Имена тих злочинаца тешко је и набројати. Што се Трампа тиче, до сада „нит’ смрди, нит’ мирише“, и чини се да је то сасвим довољно да замирише и Србима.

Comments are closed.