Bajden tvrdi da će Tramp pokušati da odloži izbore: “Samo tako može da pobedi”

0
Foto: Profimedia

Džo Bajden, verovatni kandidat Demokratske stranke na američkim predsedničkim izborima 3. novembra, rekao je da će predsednik SAD Donald Tramp uraditi sve kako bi odložio izbore i tako sačuvao šanse da pobedi.

“Zapamtite se šta sam vam rekao, mislim da će pokušati ovako ili onako da odloži izbore i da pronađe razloge da se ne održe”, rekao je Bajden u četvrtak tokom prikupljanja novca putem interneta.

Bivši američki potpredsednik koji ima 77 godina, misli da Tramp “samo tako može da pobedi”.

Zbog pandemije Covida-19 koji je u Sjedinjenim Državama pokosio 50.000 ljudi i 26,4 miliona ostavio bez radnog mesta, put prema pobedi čini se teži nego što je Donald Tramp predviđao jer je do sada mogao da računa na dobre ekonomske pokazatelje i na vernu biračku bazu.

Osvrnuvši se na nedavnu Trampovu pretnju da će staviti veto na vanredno financiranje američke pošte, Bajden je rekao da to govori da predsednik planira da “učini sve kako bi otežao glasanje”.

Američki birači koji ne mogu da dođu na birališta mogu da pošalju svoj glasački listić poštom pre ili nakon dana izbora, što pomaže u suzbijanju širenja virusa. Ali, Tramp misli da to povećava mogućnost prevare.

Desetak američkih saveznih država odložile su demokratske predizbore na kojima će se zvanično potvrditi njihov kandidat za predsedničke izbore.

Donald Tramp (73) svakodnevno iz Bele kuće učestvuje na dnevnim konferencijama o stanju pandemije a njegovi politički protivnici optužuju ga da ih pretvara u predizborne skupove na kojima poziva birače na jedinstvo i da napada suparnike koji su zatvoreni u svojoj kući, poput Džoa Bajdena, kojeg naziva “uspavanim”.

“Imamo jednog uspavanog tipa u podrumu njegove kuće (…) koji ne želi da razgovara zbog Covida-19”, rekao je u četvrtak, a prenosi N1.

“Jedva čekam debatu s Donaldom Trampom”, uzvratio je Bajden. “Spreman sam na debatu: putem Zooma, Skypea, Slacka, (Google) Hangouta ili lično. Kad želi i gde želi!”

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?