Bajden: Tramp je pretvorio SAD u bojno polje. Voleo bih da kažem je mržnja počela i da će nestati sa njim, ali istorija Amerike nije bajka sa garantovanim srećnim završetkom…

0
Foto: Profimedia

Kandidat demokrata za predsednika SAD, Džozef Bajden optužio je danas predsednika Donalda Trampa da je zemlju pretvorio „u bojno polje“ i obećao da će sve učiniti kako bi „iscelio rasističke rane“ ukoliko pobedi na izborima zakazanim u novembru.

Smrt Afroamerikanca Džordža Flojda pre nedelju dana u Mineapolisu predstavlja „elektrošok za našu zemlju i sve nas“, rekao je Bajden u govoru u Filadelfiji.

To je prvi put od polovine marta da Bajden (77) ode iz svoje države Delavar gde se nalazio u karantinu zbog epidemije koronavirusa.

Bajden je već u nekoliko navrata osudio nasilje ali je danas naveo da je „Tramp pretvorio zemlju u bojno polje podeljeno starim ogorčenjima i novim strahovima“.

„On (Tramp) veruje da će mu podele pomoći da pobedi na predsedničkim izborima“, naveo je demokrata Bajden koji prema anketama prednjači u odnosu na Trampa.

„Ne možemo da budemo naivni. Voleo bih da kažem da je mržnja počela sa Donaldom Trampom i nestaće s njim. Međutim, to nije slučaj i to se neće dogoditi. Istorija Amerike nije bajka sa garantovanim srećnim završetkom“, rekao je Bajden.

Demokrata je rekao da ne želi da manipuliše strahom i podelom. „Neću da produbim žar mržnje, već ću tražiti da iscelim rasističke rane koje ugrožavaju našu zemlju toliko dugo, a ne da ih koristim u političke svrhe“, rekao je Bajden.

Demokrata je dodao da je došao trenutak da se zemlja uhvati u koštac sa institucionalnim rasizmom i pozvao Kongres da već u junu počne „istinsku reformu policije“.

Premda velika većina u Kongresu osudjuje smrt Flojda, tako brza akcija Kongresa se čini teškom pošto je Kongres duboko podeljen, sa demokratama koje vode Predstavnički dom i republikancima koji vode Senat.

(Beta)