Bajden: Sankcije Iranu neće biti ukinute dok ne ispuni obaveze prema sporazumu

0
(Beta/AP Photo/Evan Vucci)

(Beta-AFP) – Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da sankcije Iranu neće biti ukinute dok se ta zemlja ne vrati poštovanju svojih obaveza prema međunarodnom sporazumu o iranskom nuklearnom sporazumu, prenela je američka televizijska mreža Si Bi Es (CBS).

Bajden je na pitanje novinara o mogućnosti ukidanja američkih sankcija kako bi se Iran vratio za pregovarački sto, kratko odgovorio – ne.

Na drugo pitanje novinara da li Iran treba prvo da prestane da obogaćuje uranijum, američki predsednik je odgovorio klimanjem glavom, navodi se u odlomku intervjua Bajdena mreži Si Bi Es.

Novinaru koji ga pita da li Iranci moraju “prvo da prestanu da obogaćuju uranijum”, američki predsednik odgovara klimanjem glave, navodi se u odlomku iz ovog intervjua, koji će u celini biti emitovan u popodnevnim satima.

Vrhovni lider Irana, ajatolah Ali Hamenei pozvao je ranije danas SAD da ukinu sve sankcije njegovoj zemlji ako žele da Teheran ponovo počne da poštuje obaveze iz medjunarodnog nuklearnog sporazuma sa velikim silama.

“Ako (SAD) žele da se Iran vrati poštovanju svojih obaveza, moraju da ukinu sve sankcije u praksi, mi ćemo onda izvršiti proveru, a potom se vratiti poštovanju obaveza”, rekao je Hamenei.

SAD su 2018. godine, odlukom doskorašnjeg predsednika Donalda Trampa, jednostrano napustile medjunarodni nuklearni sporazum iz 2015. godine, kojim se Iran obavezao da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Bajden je najavio da će nastojati da SAD ponovo postanu deo sporazuma, ali da Iran prvo mora da poništi posledice poteza suprotnih tom aktu.

Sporazum, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i grupa 5 plus 1, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka kao potpisnica u ime EU.