Bajden predstavio i svoj ekonomski tim: Prvi put žena na mestu ministra finansija

0
Profimedia

(Beta-AFP) – Ekonoski tim izabranog predsednika SAD Džoa Bajdena, sa budućom ministarkom finansija Džanet Jelen predstavljen je danas u trenutku kada je šef američke centralne banke upozorio da je budućnost američke ekonomije i dalje neizvestan zbog pandemije.

Iz Vilmingtona u Delaveru izabrani predsednik je organizovao lično danas prve korake tog tima sastavljenog uglavnom od žena i osoba iz vidljivih manjina. 

Bajden je rekao da je Jelen jedna od “najznačajnijih ekonomskih mislilaca našeg vremena”. Ona će biti prva žena na mestu ministra finansija ako njenu nominaciju potvrdi Senat ali ona je naišla na odobravanje obe partije pa se očekuje da će lako biti potvrđena.

Bajden je takođe predstavio Niru Tanden kao njegov izbor za vođenja kancelarije za budžet Bele kuće. Njena nominacija je međutim naišla na rana negodovanja od nekih republikanaca u Senatu koji će o tome glasati.

Bajden je imenovao  Sesiliju Rauz za presednicu njegovog Saveta ekonomskih savetnika i Heder Bauši i Džareda Bernstina za članove saveta. Svi podržavaju veće vladine stimulativne mere da podstaknu privredni rast za šta se Bajden zalagao u svojim predizbornim govorima.

Događaj se odvijao istovremeno kada je i mala grupa demokratskih i republikanskih senatora predstavila novi plan podrške privredi, koji za sada nema odobrenje  odlazeće administracije Donalda Trampa.

Bajdenov ekonomski tim imaće osetljiv zadatak da vrati na kolosek ekonomiju koja je proletos prošla kroz najgoru krizu od 1929. i koja ima teškoće da se oporavi.

Mesecima predsednik Feda Džerom Pauel pritiska Kongres da izglasa novi plan pomoći posle onog od 2.200 milijardi dolara usvojenog hitno krajem marta. U ispitivanju pred Senatom danas Pauel je rekao da američka privreda ima još duge “teške mesece” pred sobom, uprkos napretku u razvijanju vakcine protiv koronavirusa.

“Imamo još dug put pred sobom, imamo oko 10 miliona ljudi koji su izgubili posao zbog pandemije”, rekao je Pauel i naglasio da su sa ponovnim širenjem pandemije brojne male firme u riziku od bankrota.

Zbog hitne situacije mala grupa demokratskih i republikanskih članova Kongresa predložila je danas plan ekonomskog oporavka od 908 milijardi dolara da se izađe iz blokade. Za sada taj plan pomoći nema odobrenje Bele kuće, ali nastavak pregovora je znak da su predstavnici dve partije žele da napreduju po tom pitanju blokiranom od letos.