Bajden potpisao nove ukaze: Svako ko dolazi avionom u SAD mora u karantin

0
JIM WATSON / AFP / Profimedia

(Beta) – Novi američki predsednik Džozef Bajden potpisao je 10 novih ukaza o merama koje treba da poboljšaju borbu protiv koronavirusa.

Bajden, koji je juče stupio na dužnost, rekao je da svako ko avionom dolazi u SAD treba da se testira na koronavirus pre polaska i da ide u karantin po dolasku, prenosi Frans pres.

Jednim ukazom je naredio obavezno nošenje maske za putnike na brodovima, u avionima, vozovima, autobusima i gradskom prevozu.

Federalnoj agenciji za vanredne situacije naložio je da saveznim državama nadoknadi neke troškove povezane s njihovom borbom protiv koronavirusa i da obezbedi sredstva za ponovno otvaranje škola.

Toj Agenciji je naredio i da počne sa uspostavljanjem centara za vakcinaciju, a Centru za kontrolu i sprečavanje bolesti da pokrene program koji od februara treba da omogući isporuku vakcina preko lokalnih apoteka, navodi Asošiejted pres.

Bajden želi da u prvih 100 dana njegovog mandata bude dato 100 miliona doza vakcina.

On je obećao mobilizaciju “u vreme rata” protiv koronavirusa i kritikovao dosadašnji proces distribucije vakcina kao “strašan neuspeh”.

U SAD je od koronavirusa preminulo više od 400.000 ljudi.

SPECIJALNO IZDANJE NEDELJNIKA NA SVIM KIOSCIMA: Hrabro i potresno svedočenje Milene i drugih devojaka o sistematskom zločinu kakav Beograd ne pamti. Cela priča o zlostavljanju, manipulaciji i prevari “vrsnog pedagoga” Miroslava Aleksića…

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU I KNJIGU O JOVANKI BROZ