Bajden o napadu na Kapitol: “Šesti januar jedan od najmračnijih dana u istoriji nacije. To nisu bili protesti, već domaći teroristi…”

0
MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden nazvao je Trampove pristalice koje su sinoć nasilno upale u Kapitol “domaćim teroristima”, prenosi CNN.

“Nije bilo neslaganja. To je bio nered. To nije protest. Ne zovite ih demonstrantima. Bili su razuzdana rulja, domaći teroristi”, rekao je Bajden

On je rekao i da je sinoćnji upad “jedan od najmračnijih dana u istoriji naše nacije”.

“Voleo bih da možemo da kažemo da nismo predvideli da će do ovoga doći, ali to nije istina. Znali smo da do ovoga može doći”, rekao je Bajden.

Bajden je rekao da se neće baviti pitanjima o potencijalnoj smeni Trampa i pre 20. januara kada je zvanično zakazana inauguracija novog predsednika SAD.

Takođe je izneo optužbe na Trampov račun povodom konstantnih napada na slobodu štampe, nezavisno pravosuđe, koristeći taktike autokrata i diktatora širom sveta.

Bajden je rekao da su do jučerašnjeg nasilja direktno doveli Trampovi potezi na urušavanju demokratskih institucija SAD tokom celog njegovog mandata, prenosi Asošiejted pres.

“U prethodne četiri godine imali smo predsednika koji je izražavao prezir prema našoj demokratiji, našem poretku. Od samog početka je podsticao totalni napad na institucije naše demokratije. A juče je taj neumoljiv napad kulminirao”, rekao je Bajden.

Dodao je da “svi znaju” da bi pripadnici pokreta “Crni životi su važni” bili drugačije tretirani “od rulje koja je upala u Kongres”, uz ocenu da je to neprihvatljivo.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi izjavila je večeras da Tramp treba odmah da bude smenjen ili da zakonodavno telo može da pokrene postupak njegovog opoziva.

Pelosi se tako pridružila onima koji traže primenu 25. amandmana na Ustav SAD radi smenjivanja Trampa pre isteka mandata 20. januara, optužujući ga za podsticanje oružane pobune protiv države, navodi AP.

“Predsednik SAD je podstakao oružanu pobunu protiv Amerike. Svaki (dodatni Trampov) dan može da bude horor predstava za Ameriku”, rekla je Pelosi u Kongresu SAD.

Prema 25. amandmanu na Ustav SAD, američki potpredsednik i većina ministara mogu da proglase šefa države nesposobnim za obavljanje funkcije. U tom slučaju šef države bi momentalno postao potpredsednik SAD.

Bajden stupa na dužnost 20. januara, a demokrate i neki republikanci traže smenjivanje Trampa pre isteka mandata.

Lider demokrata u Senatu SAD Čak Šumer ranije danas je pozvao odlazećeg američkog potpredsednika Majka Pensa da inicira smenu Trampa zbog sinoćnjeg nasilja u Kongresu tokom kojeg su četiri osobe poginule.

Šumer je rekao da bi Kongres trebalo da pokrene postupak za opoziv Trampa ako Pens to odbije.

“Ovaj predsednik ne bi trebalo da ostane na funkciji ni dan više”, rekao je Šumer.

Pojedini američki mediji navode da su Trampovi ministri sinoć razgovarali o mogućnosti da se pozovu na 25. amandman Ustava.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!