Bajden na virtuelnoj konvenciji demokrata potvrđuje nominaciju za njihovog predsedničkog kandidata

0
Foto: Profimedia

Američke demokrate žele da prikažu ujedinjen front na svojoj virtuelnoj konvenciji koja se otvara danas u Milvokiju i na kojoj će zvanično biti potvrđena kandidatura Džoa Bajdena za njihovog predsedničkog kandidata za izbore u novembru.

Bajden će se na izborima 2. novembra suprotstaviti aktuelnom predsedniku, republikancu Donaldu Trampu koji se kandiduje za drugi mandat.

U odluci bez predsedana, demokrate su početkom avgusta objavile da zbog pogoršanja pandemije ni jedan govornik neće lično govoriti na konvenciji koja se danas zvanično otvara u Milvokiju, u državi Viskonsin i traje do četvrtka.

Zbog koronavirusa, i republikanci će svoju konvenciju držati virtuelno i njihov kandidat Donald Tramp će održati svoj prihvatni govor preko video veze.

Neće biti tradicionalnog ambijenta velikih političkih skupova koji svake četiri godine obeležavaju zvanični početak predsedničke kampanje privlačeći hiljade članova dve partije na njihovim odvojenim konvencijama.

Ovog puta u Milvokiju će sastav prisutnih demokrata biti vrlo redukovan.

Poslednjeg dana konvencije u četvrtak Džo Bajden će govoriti o svojoj viziji okupljanja SAD da bi izašla iz stalnog haosa i krize, najavile su demorate. 

Sedamdesetsedmogodišnji Bajden, politički veteran, senator više od 35 godina i potpredsednik za vreme Baraka Obame, tada će prihvatiti nominaciju za suprotstavljanje Trampu. 

Govor kandidatkinje za potpredsednicu zemlje, pedesetpetogodišnju Kamalu Haris će biti u sredu. Senatorka, bivša tužiteljka, ćerka jamajkanskih i indijskih imigranata prva je crna kandidatkinja za potpresednika i prva poreklom iz južne Azije koju je izabrala neka velika partija. 

I Bajden i Haris će govoriti iz Vilmingtona, u državi Delaver, gde Bajden živi.

U znaku velike popularnosti kod demokrata, Barak i Mišel Obama će biti među glavnim govornicima u sredu i danas. Supruga kandidata Džil Bajden će biti počasna govornica u utorak. 

Veliki rival Džoa Bajdena na primarnim unutarstranačkim izborima za kandidata, nezavisni senator Berni Sanders govoroće večeras i mlada zvezda Kongresa, Aleksandriaj Okasio-Kortes imaće prava na minut u utorak. 

Na programu je i bivši predsednik Bil Klinton u utorak i njegova supruga bivša državna sekretarka i predsednička kandidatkinja Hilari Klinton u sredu. 

Prekidani koncertima veliki govori će se održavati uveče a tokom dana će biti onlajn sastanci članova sstranke.

Demokrate nisu slučajno izabrale Viskonsin za svoju konvenciju Donald Tramp je napravio iznenađenje i na izborima 2016. pobedio u toj državi sa vrlo malom prednošću, što mu je sa nizom pobeda u državama Srednjeg Zapada otvrilo vrata Bele kuće.

Mnoge demokrate iz Viskonsina i dalje žale što Hilari Klinton nije vodila kampanju u toj američkoj državi. 

Tramp je na vest da će konvencija biti samo virtuelna rekao da demokrate još jednom ignorišu “divne ljude iz Milvokija”. On će danas u okviru izborne kampanje  lično doći da održi govor u Oškošu, u istoj državi, severno od Milvokija. 

Republikanska izborna konvencija koja se održava od 24. do 27. avgusta takođe će biti virtuelna.

Demokrate tvrde da predsednik Tramp hoće da “sabotira izbore” urušavajući nacionalnu Poštu preko koje mnogi glasau. 

Demokratska predsednica donjeg doma američkog kongresa Nensi Pelosi juče je objavila održavanje vanredne sednice tog doma ove nedelje da bi se usvojio zakon koji će sprečiti bilo kakve promene u radu američke Pošte. Pošta je važna za ove izbore, glasanje poštom se godinama koristi u SAD ali ovog puta će biti još više takvih glasova za predsedničke izbore 3. novembra zbog pandemije koronavirusa. 

Tramp se protivi glasanjem preko pošte smatrajući da tu može biti prevara, i to, prema njemu u korist Bajdena. On je ovog vikenda rekao da uopšte ne pokušava da blokira poštanski servis.

Novi spor dodatno potresa izbornu godinu već poremećenu pandemijom koronavirusa, dubokom ekonomskom krizom i istorijskim talas besa protiv rasizma i policijske brutalnosti.

(Beta)