“Bajden je bombardovao Beograd, a Tramp normalizovao odnose. Kosovo je još od Rima domovina Srba, teško je to objasniti…”

0
Foto: Profimedia

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp i njegov protivkandidat na predstojećim predsedničkim izborima Džo Bajden imaju potpuno suprotan ugao gledanja na spoljnu politiku, a u petak je jedna od ključnih razlika izašla na videlo, piše komentatorka lista Washington Examiner Tiana Lou.

Ovaj konzervativni nedeljnik iskoristio je primer Kosova i Metohije kako bi opisao ovu, kako kažu, veliku razliku između Bajdena i Trampa.

“Dvadeset i jednu godinu nakon što je Bajden pružio podršku Bilu Klintonu da bombarduje Beograd Trampova administracija postigla je nezamislivo: normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova…”

U tekstu WE opisani su događaji iz 1999. godine i uloga Džoa Bajdena u bombardovanju SRJ.

“Teško je objasniti koliko je teško rešiti kosovski problem koji seže vekovima unazad. Otprilike od pada Rimskog carstva do srednjeg veka, Kosovo je bilo domovina Srba. Nakon što su osmanski kolonisti pokušali da očiste Srbe iz regiona, susedni Albanci su došli da ga okupiraju. Srbi su na kraju izborili nezavisnost i od Osmanskog i od Habzburškog carstva, povrativši kontrolu nad Kosovom tokom skoro jednog veka kao deo Jugoslavije. Tako je bilo do kosovskog rata, u kojem su Albanci sa Kosova i Metohije proglasili nezavisnost.

Administracija Bila Klintona bila je nestrpljiva da se uključi u sukobe kada su se pojavili izveštaji o genocidu i etničkom čišćenju.

Hilari Klinton je odlučno “pozvala” svog supruga da “bombarduje” Beograd u nadi da će rešiti sukob koji seže pet vekova unazad. Klintonovi su u Bajdenu tada pronašli čoveka koji će pred Senatom podržati zakon kojim se odobrava bombardovanje.

Klintonova administracija povećala je broj poginulih i fingirala brojeve kako bi i javnost pružila podršku takvoj akciji. U kampanji NATO bombardovanja, koju Amnesti Internetional smatra ratnim zločinom, ubijeno je oko 500 Jugoslovena.”

U tekstu se dalje opisuje situacija na KiM od prekida ratnih dejstava do danas.

“Posle „oslobođenja“, Kosovo je proteralo stotine hiljada Srba i kosovskih manjina i ubilo stotine. U jednom posebno brutalnom slučaju, antisrpski pogrom 2004. raselio je hiljade, spalio stotine domova i pravoslavnih crkava i odneo desetine života.

Danas Kosovo ima najmlađu evropsku populaciju i najveću stopu nezaposlenosti, ljudi su i dalje etnički raslojeni, a manjine terorisane. Kosovo trenutno vodi trgovinski rat sa Srbijom, uvodeći carinu od 100% na sav srpski uvoz. Ali se poslednjih dana mnogo toga promenilo.”

Na kraju je podcrtana i razlika između dvojice predsedničkih kandidata.

Tramp se 1999. odlučno usprotivio kampanji bombardovanja. Danas je njegova administracija ubrala plod jednogodišnjeg napora da poništi štetu koju su tada učinili Klintonovi i Bajden. Trampov istorijski sporazum ne samo da osigurava obostrani interes za mir, već i obe države stavlja na korak bliže zajedničkom dugoročnom cilju prijema u Evropsku uniju.

(Priredio Uroš Jovičić)