“Bajden i SAD su posvećeni putu Srbije ka EU, ali moraju se rešiti brojna pitanja koja nisu laka…”

0
Foto: Printscreen Youtube

(Beta) – Američki ambasador Entoni Godrfi izjavio je danas da SAD podržavaju Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji (EU), kao i da je od ključne važnosti rešavanje teških političkih pitanja koja odlažu napredak u pristupnim pregovorima.

“Predsednik Džozef Bajeden i njegova adminstracija su posvećeni tome da rade blisko sa Briselom na svim pitanjima. Ona nisu laka i neće se rešiti sutra”, rekao je Godfri na konferenciji: Godinu dana kasnije, srpsko-američki odnosi pred izazazovima kovid-19.

On je naglasio da je Srbija “ekonomski, geografski i kulturno deo evropske porodice i nadamo se  da će naći svoje mesto u EU”.

Govoreći o saradnji u regionu i ekonomiji, on je naveo da Amerika podržava napore Srbije da se uspostavi mini Šengen.

On je naveo da su bilaterlni odnosi Srbije i Amerike mnogo više od pokazane dobre zajedničke borbe protiv korone.

“Vlada Srbije je prepoznala ključnu važnost da dobije vakcine iz različitih izvora. Srbija je delila vakcine sa svojim regionom jer je zaista važno da građani regiona budu zaštićeni kako bi građani Srbije bili zaštićeni”, rekao je Gdfri.

Kako je naveo, Srbija je “impresionirala sa ekonomskom otpornošću u proteklih godinu dana”, kad je bila “najbolja u Evropi”.

“To sve je proizvod mudrih odluka tokom nekoliko godina koje su održale budžet u jednom balansu i stabilne cene. To je dozvolilo vladi Srbije da ubrizga neophodna sredstva u ekonomiju, da sačuva radna mesta i da doprinese tome da budžet i dalje radi”, rekao je Godfri.