„Bajden bi na Balkanu postupao u skladu sa Berlinom“

0
Beta - Democratic National Convention via AP

Viši saradnik Atlantskog saveta Damir Marušić ocenio je da će se, ukoliko na predsedničkim izborima u SAD u novembru pobedi demokrata Džozef Bajden njegova administracija truditi da o Balkanu saradjuje što više sa Nemcima, preneo je danas Glas Amerike (Voice of America – VoA).

„U Vašingtonu se više piše o Kini, ali mi se čini da će se Bajdenova administracija razlikovati od sadašnje Trampove administracije, utoliko da će se potruditi, barem u ranijim danima, da se prilagodi evropskom pogledu na situaciju. Njima je sada važno da svu traumu koju su preživeli Evropljani sa Trampom, nekako poprave“, rekao je Marušić za VoA.

Prema njegovim rečima, što se tiče Balkana, Bajdenova administracija će se truditi da saradjuje mnogo više sa Nemcima, i to će „dosta uticati“ baš na pregovore Srbije i Kosova.

„Što se tiče eksperata, ima ljudi u Bajdenovoj administraciji koji dobro poznaju Beograd i dobro razumeju situaciju tamo. Ja mislim da treba gledati kakva će politika iz Berlina dolaziti, i ja mislim tako će manje-više postupati i Bajden“, dodao je stručnjak.

(Beta)