Azerbejdžan preduzima kontraofanzivne mere nakon eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu: “Najmanje 39 poginulih na obe strane”

0
(Beta/Armenian's Defense Ministry via AP)

(Beta) – Azerbejdžan preduzima kontraofanzivne mere na osnovu prava na samoodbranu i u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom, saopštilo je azerbejdžansko ministarstvo spoljnih poslova posle novih sukoba u Nagorno-Karabahu. 

Kako se navodi, oružane snage će kontramere sprovesti “da bi sprečile novu vojnu agresiju Jermenije i obezbedile sigurnost civila i gusto naseljenih stambenih područja”. 

Prema podacima ministarstva odbrane, kako se navodi u saopštenju, ima izveštaja o žrtvama i pričinjena je šteta na civilnim objektima i infrastrukturi.

Najmanje 39 ljudi je poginulo u sukobima u oblasti Nagorno-Karabah, saopštile su danas vlasti enklave oko koje se spore Jermenija i Azerbejdžan.

Prema novom bilansu, u sukobu je poginulo 32 boraca, petoro azerbejdžanskih civila i dvoje jermenskih civila.

Azerbejdžan nije saopštio tačan broj žrtava.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je juče Azerbejdžan i jermenske separatiste u Nagorno-Karabahu da obustave borbe.

U toj jermenskoj enklavi u Azerbejdžanu juče su izbili najteži sukobi od 2016. godine.

Koreni sukoba sežu do 1923, kada su sovjetske vlasti priključile oblast Nagorno-Karabah Azerbejdžanu.

U vreme raspada SSSR-a, Jermeni u Nagorno-Karabahu glasali su 1991. za nezavisnost na referendumu koji su bojkotovali lokalni Azerbejdžanci.

Odmah posle referenduma počeli su oružani sukobi Azerbejdžana, koji je podržala Turska, i Nagorno-Karabaha, podržanog od Jermenije.

Primirje je dogovoreno u maju 1994, uz posredovanje Rusije.

Predstavnici Jermenije i Azerbejdžana od tada vode mirovne pregovore uz međunarodno posredovanje.