Avion se Navaljnijem odleteo iz Rusije za Nemačku posle višesatnih rasprava lekara i porodice: “Poleteo je rano jutros…”

0
Profimedia

Avion sa ruskim opozicionim aktivistom Aleksejem Navaljnijem napustio je Moskvu i odleteo za Nemačku, kako bi mogao da se leči zbog sumnje da je otrovan i zbog čega se nalazi u komi već 36 sati, preneo je Gardijan.

Navaljnijeva portparolka napisala je da je aviona odleteo za Berlin.

“Poleteo je rano, u subotu, ujutru, po ruskom vremenu”, napisala je na Tviteru.

Ona je rekla da “borba za život i zdravlje Alekseja Navaljnog tek počinje”.

Lekari koji su lečili Navaljnog u Omsku, u Sibiru, dozovolili su njegovo otpuštanje posle dvanaestočasovne rasprave sa porodicom i timom koji tvrde da je njegov život u opasnosti.

“Odlučili smo da se ne protivimo njegovom prebacivanju u drugu bolnicu, koju će odrediti njegova porodica”, izjavio je novinarima zamenik direktora bolnice u Omsku Anatolih Kaliničenko i dodao da je stanje Navaljnog sada stabilno.

Nemački lekari koji su pregledali Navaljnog u bolnici u zapadnom Sibiru, izjavili su ranije danas da su u mogućnosti da ga prebace u Berlin na dalje lečenje. Tada su ruske vlasti navele da je njegovo stanje “nestabilno” i da ne bi bio u mogućnosti da bude prebačen u drugu bolnicu.

Okruženje Navaljnog zatražilo je danas pomoć i od Suda za ljudska prava u Strazburu kako bi ruske vlasti odobrile njegov transfer u Nemačku na dalje lečenje.

Tokom dana se oglasila i supruga Navaljnog, Julija koja je pozvala ruskog predsednika Vladimira Putina da odobri transfer opozicionara u Nemačku.

Ona je dodala da lekari “verovatno nešto kriju” pošto joj nije bilo omogućeno da vidi supruga niti da razgovara sa nemačkim lekarima.

Evropski sud za ljudska prava naložio je sinoć ruskim vlastima da porodici Alekseja Navaljnog omoguće da ga posete u bolnici kako bi se porodica uverila da li je njegovo stanje dovoljno stabilno za prebacivanje u Nemačku.