Avion sa blizu stotinu putnika srušio se u Kazahstanu pri poletanju: Broj stradalih raste, uzrok nesreće još uvek nepoznat

0
Foto: Tanjug-AP

U avionskoj nesreći u blizini Almatija poginulo je 15 osoba, a u avionu kompanije Bek Air bilo je 95 putnika i pet članova posade, objavile su kazahstanske vlasti.

Avion marke Foker 100 leteo je prema kazahstanskom glavnom gradu Nur-Sultanu (Astani) kad je “pri poletanju počeo da gubi visinu, probio betonsku ogradu i udario u manju zgradu”, stoji u izveštaju kazahstanskog Odbora za civilno vazduhoplovstvo, prenosi N1.

Osim 15 poginulih, spasilačke ekipe su izvukle još 22 osobe koje su u bolnicu dopremljene s povredama opasnima po život, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Almatija.

Avion je trebalo da poleti u zoru, a u području aerodrom bila je gusta magla.

Objavljene fotografije u kazahstanskim medijima pokazuju avion koji je polomljen u dva dela uz delomično uništenu zgradu.

Još nije poznat uzrok nesreće. Kazahstanski Odbor za civilno vazduhoplovstvo prizemljio je sve letelice tipa Foker 100 do završetka istrage.

“Oni koji su odgovorni biće žestoko kažnjeni u skladu sa zakonom”, objavio je na Tviteru kazahstanski predsednik Kasim-Džomart Tokajev, izrazivši saočešće porodociama žrtava.