Autonomni automobili, VR za obuku hirurga, povezivanje smartfona sa tosterom: Koje će tehnološke inovacije obeležiti 2020. godinu?

1
Foto: Profimedia

Prelazak u novu deceniju 21. veka doneće nam brojne novitete na tehnološkom polju. Tu je 5G mreža, zatim napredak Interneta stvari, izmenjene stvarnosti, autonomna vozila…

Jedna od tehnologija koje su podigle veliku prašinu u prethodnom periodu je 5G mreža. Samo najavljivanje 5G mreže otvorilo je veliki broj debata, a u novom broju Nedeljnika čitajte tekst o tome dokle smo stigli sa implemetacijom 5G mreže, ali i kakve će promene ona doneti.

Smatra se da će ova mreža u narednim godinama, a možda već i u 2020. postati neophodna pogotovo kada se radi o kompanijama.

Izmenjene stvarnosti  

VR (vitruelna stvarnost) i AR (proširena realnost) postaju sve prisutniji u svakodnevnom životu. VR je tehnologija koja ubacuje korisnika u drugu realnost, dok AR tehnologija pojačava njegovu okolinu.

Obe tehnologije imaju veliki potencijal u industriji zabava i igrica, ali i u sferi edukacije i učenja.

One mogu da se koriste, na primer, za edukaciju mladih hirurga i sličnih poslova, ali i za marketing.

Zajedničko kompanijama „Tesla“ i „Vejmok“ je to što teže da naprave potpuno funkcionalne automobile koji bi se sami vozili. 

Mnogi automobili već imaju mogućnost da samostalno koče, drže odstojanje, parkiraju, pale svetla, brisače ili imaju senzore koji vas drže unutar trake, piše RTS.

Povezivanje uređaja 

Ovakve tehnologije će biti sve više usavršavane, ali i dostupnije u ekonomskom smislu.

Internet stvari ili Internet of Things predstavlja mogućnost međusobnog povezivanja različitih uređaja. Poslednjih godina mogućnost povezivanja je sve veća. Već možete da povežete vaš pametni telefon sa televizorom, automobilom, ali i hranilicom za pse, pa čak i frižiderom.

Ova tendencija rasta Interneta stvari nastavlja se i u narednim godinama.

Ovo su, naravno, samo predviđanja na osnovu onoga što danas znamo. U tehnološkom svetu iznenađenja su česta, ako ne i konstantna, pojava.

1 KOMENTAR

Comments are closed.