“Autokratija u Srbiji je na pragu da postane diktatura. Mnogo pre pandemije, vlast se selila tamo gde je moćni čovek, Aleksandar Vučić…”: Prof. Vesna Rakić Vodinelić o novom izveštaju Fridom hausa

0
Foto: Medija centar Beograd

Profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union u penziji Vesna Rakić Vodinelić izjavila je da je “autokratija koju imamo u Srbiji na pragu da postane diktatura”.

Ona je, za današnje izdanje lista Danas, izjavila da je izveštaj Fridom hausa ne iznenađuje zato što “mi, koji živimo u Srbiji, svakodnevno možemo da gledamo propadanje demokratije i porast autoritarizma”.

“To nije vezano samo za vanredno stanje povodom pandemije koronavirusa, iako se možda sada najviše ispoljilo, ali mnogo pre toga vlast se selila tamo gde je moćni čovek, a to je Aleksandar Vučić”, rekla je Rakić Vodinelić.

Kako je navela, “dok je bio premijer, najveća moć je bila koncentrisana u Vladi, sada kada je predsednik Republike, on prekoračuje svoja ovlašćenja”.

Ona je rekla  da je “taj čitav period u kome Srbija pada u kontinuitetu po pitanju demokratije vezan za Vućićevu vlast”.

“Čim je postao prvi potpredsednik Vlade Srbije, uspostavio je svoju ličnu vlast u malo užem domenu, pa je taj domen neprestano proširivao. To je dovelo do toga da je autokratija koju imamo u Srbiji na pragu da postanje diktatura”, rekla je Rakić Vodinelić.

List podseća da u najnovijem izveštaju međunarodne organizacije Fridom haus prvi put posle 2003. godne Srbija nije svrstana u “delimičlno konsolidovane demokratije” već u kategoriju “hibridnih režima” u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus