“Autohtona” Dua Lipa: “Ako malo bolje pogleda mapu, videće da živi u Londonu…”

Ova priča je toliko živa da dok ovo čitate postoji mogućnost da dobija svoju novu epizodu. Juče je recimo došlo do hakovanja zvaničnog sajta popularne pevačice, ali i do problema sa "svojatanjem" ajvara i najavom grada Leskovca da će podneti tužbu...

0
Foto: Profimedia

Borba Beograda i Prištine oko statusa Kosova se vodila i vodi na (bez)brojnim bojnim poljima, sa promenjivim ishodom – od UN, Uneska i Interpola, Fife, Uefe i Moka, pa eto i do aplikacija za mobilne iOS i Android telefone. Kosovski Albanci nisu toliko uspeha, kao u fudbalu, imali kada je reč o najpopularnijim aplikacijama za mape koje koriste gotovo svi ljudi na svetu koji imaju pametne telefone.

Dok je na Gugl maps aplikaciji Kosovo obeleženo kao zasebna teritorija, ali isprekidanom linijom što upućuje da nije rešen njen državni status, Kosovo na Eplovom servisu (Apple maps) uopšte ne postoji, što je na Tviteru bio povod za “akciju” da se Kosovo “ubaci na Eplove mape”. To bi možda prošlo i neopaženo kao brojne svakodnevne Tviter peticije, da se u nju nije uključila jedna od najpopularnijih svetskih muzičkih zvezda, poreklom sa Kosova, Dua Lipa, objavom slike Velike Albanije, koja je još 2014. godine letela sa drona iznad stadiona Partizana i koliko pamtimo, ta slika nikome dobro ne može da donese.

Pa je tako bilo i sa pevačicom, koja je uz sliku Albanije u granicama sa svim teritorijama gde žive Albanci objavila i objašnjenje uz nacionalni moto “autohtoni” da je tu reč o pridevu koji označava starosedeoca, a ne potomka migranata ili kolonista.

Za Duu Lipu najčešće kažu da je britanska pevačica kosovskog porekla, a ona često agituje za kosovsku nezavisnost, a vrlo brzo joj se priključila i Rita Ora, još jedna globalno poznata pevačica sa Kosova – tako da se pun albanski šoubiz arsenal uposlio oko ove stvari – ali je proizveo samo kontraefekat i kontrapeticiju sa porukom #cancelDuaLipa, a društvenim mrežama su kružile poruke da ovoj devojci nije to trebalo, ni da promoviše “velike ekspanzionističke ideje”, ni da ugrožava karijeru – a uglavnom je obožava publika koja, sve i da je u nekoj sumanutoj verziji stvarnosti i zanima šta je bilo na Kosovu 1999. godine, tada uglavnom nisu bili ni rođeni. A kamoli da ih zanima da li je neki narod autohton na nekoj zemlji u 21. veku.

Pogotovo što bi mlada pevačica, kada bi bolje pogledala u mape na svom telefonu, shvatila da ona ipak živi u Londonu. A tamo je niko nije pitao da li je “autohtona”.