Kurc traži strožu kontrolu na granicama: „Ogroman priliv virusa iz Hrvatske“

0
Foto Profimedia

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc želi na granicama strože kontrole povratnika s letovanja zbog porasta broja zaraženih koronavirusom u Austriji, prenosi N1.

Nakon boravka u jednom od oko 30 rizičnih područja, ljudi moraju imati negativni test na koronavirus koji nije stariji od 72 sata ili moraju u 10-dnevni karantin.

„Tu mora biti strožih kontrola“, kazao je Kurc, koji nije isključio mogućnost sprovođenja testova na koronavirus na samoj granici što bi bio zadatak zdravstvenih vlasti.

Rizična područja obuhvataju kontinentalni deo Španije i zemlje zapadnog Balkana, kao i Bugarsku, Rumuniju, Rusiju, Švedsku i SAD.

Od ponedeljka povratnici iz Hrvatske takođe će morati da prikažu negativni test na koronavirus, kazao je Kurc dodajući: „Ogroman je priliv virusa iz Hrvatske“.

On je dodao da povećanje nije iznenađujuće s obzirom na to da su u toku godišnji odmori. „Sadašnje su brojke zabrinjavajuće“, kaže Kurc i dodaje: „Moramo učiniti sve što možemo da zaustavimo virus bez uvođenja novih sveobuhvatnih zabrana“.

U Austriji je u subotu zabeleženo gotovo 230 novozaraženih, a dan ranije bilo ih je rekordnih 282.

Od početka epidemije pozitivno na koronavirus bilo je nešto više od 23.000 osoba.