Austrija pregovara o kupovini milion doza vakcina Sputnjik V

0
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – Austrija je objavila danas da pregovara sa Rusijom o skoroj isporuci milion doza vakcine Sputnjik V protiv kovida-19, koju trenutno ispituje evropsko regulatorno telo za lekove.

“Cilj pregovora početih 26. februara je kupovina doza koje će omogućiti vakcinisanje 500.000 ljudi od aprila”, rečeno je Frans presu u kabinetu kancelara Sebastijana Kurca.

“Govorilo se o isporuci 300.000 doza u aprilu, 500.000 doza u maju i 200.000 doza početkom juna”, naveo je izvor iz kabineta. 

Isti izvor je naveo da je već potpisan sporazum o neotkrivanju poverljivih podataka. 

“Ako Austrija dobije dodatni milion doza vakcina možemo brže da dodjemo u normalnost, spasimo brojne živote i radna mesta”, rekao je Kurc, prema saopštenju njegove kancelarije. 

Zbog sporosti vakcinacije unutar EU, Beč je počeo kao i Slovačka i Češka da pregovara direktno o isporukama alternativnih vakcina, kao dodatak onim poručenim preko Evropske komisije.

Kurc je rekao da ne treba razmišljati o geopolitičkim aspektima i da je jedina stvar na koju treba gledati da li je vakcina efikasna i bezbedna. 

Vakcinu Sputnjik V još nije odobrila Evropska agencija za lekove koja je počela da je razmatra. 

Madjarska je za sada jedina članica EU koja je počela da koristi ovu vakcinu, odobrenu u 57 zuemalja, prema ruskom suverenom fondu.

Kurc je krajem februara razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i o mogućoj zajedničkoj proizvodnji vakcina.