Australija testira dve potencijalne vakcine za Covid-19: Prvo se ispituju na životinjama a onda na ljudima i neće biti gotova pre godinu dana

0
Foto: Profimedia

Naučnici u Australiji započeli su testiranje dve potencijalne vakcine protiv koronavirusa u kako se navodi laboratorijskim ispitivanjima koji predstavljaju “prekretnicu”.

Vakcina, koju su napravili naučnici Oksforda i američke kompanije Inovio Pharmaceutical, odobrene su za ispitivanja na životinjama od strane Svetske zdravstvene organizacije. Australijska nacionalna naučna agencija će proceniti da li vakcine deluju i da li bi bile bezbedne za ljude, prenosi BBC.

Prvo ispitivanje bilo koje vakcine za Covid-19 na ljudima počelo je u Americi prošle nedelje, ali je preskočena faza testiranja na životinjama. U ovom trenutku se razvija nekoliko vakcina širom sveta i to izvanrednom brzinom. Ali, australijska organizacija za naučno-industrijska istraživanja (CSIRO) navodi da će njeni testovi biti prvo sveobuhvatno pretkliničko isptivanje vakcina koje će koristiti životinje kao model. Istraživači kažu da su brzina i nivo globalne saradnje koja je dovela do ove faze bez presedana.

“Obično je potrebno oko jedne do dve godine da se dođe do ove tačke, a mi smo to skratili na period od nekoliko meseci”, kaže dr Rob Grenfel iz organizacije.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Kako će to funkcionisati?

CSIRO je prethodnih nekoliko dana ubacio uzorke vakcine u feretke (afričkog tvora), male dlakave sisare za koje je dokazano da bivaju zaraženi na isti način kao i ljudi. Sars-CoV-2 je virus koji izaziva bolest Covid-19. Postoji najmanje 20 vakcina koja se razvijaju širom sveta u ovom trenutku. CSIRO testira dve vakcine koje je odabrao globalni konzorcijum koji nadgleda većinu ovog istraživanja.

Jednu je razvio Univerzitet Oksvord i u pitanju je vektorska vakcina. Ona koristi “neispravan” virus kako bi uveo proteine koronavirusa u imunski sistem i izazvao odgovor.

“Ali on nije u stanju da se replicira…tako da ne postoji mogućnost da se neko razboli od ove vakcine”, navodi profesor Trevor Dru , direktor Australijske laboratorije za zdravlje životinja u Viktoriji, gde se sprovodi testiranje. Drugu vakcinu, koju je razvio Inovio, nazvao je kao “prilično drugačiju ali nimalo manje uzbudljivu.” Dizajniran je tako da kodira određene proteine koronavirusa imunskom sistemu, podstičući ćelije tela da stvaraju te proteine, pre nego što imunski sistem reaguje na njih.

“Veoma je važno imati mnogostruk pristup ovome. To nam daje najveće šanse da uspemo”, navodi profesor Dru.

Koliko brzo možemo da dobijemo rezultate?

Prvi rezultati isptiivanja na životinjama mogli bi da budu objavljeni već u junu, navode naučnici. Ako budu uspešni, moglo bi odmah da se počne s kliničkim testiranjima koja bi mogla da se sprovedu u nekim drugim laboratorijama. U tom trenutku, mogla bi da se ubrza trka za uvođenje vakcina na globalno tržište, ali stručnjaci upozoravaju da će ipak biti potrebno najmanje osamnaest meseci da bi se obavili regularni testovi i standardi.

Vakcina Univerziteta Oksford, na primer, takođe se testira u odvojenoj laboratoriji na životinjama kako bi bila u skladu sa američkim propisima.

“Sve potencijalne vakcine zaista uključuju mnoštvo drugih kompanija i organizacija jer nijedna organizacija sama ne može da proizvede vakcinu”, navodi dr Grenfel.

On navodi da je optimista kad je u pitanju saradnja između akademskog, javnog i privatnog sektora.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?