Australija ponovo u lokdaunu, Hongkong juri izvor „trećeg talasa“: Šta to znači za nas ostale koji se još borimo s prvim talasom?

0
Foto: Profimedia

Nije trebalo da bude ovako.

Jedna po jedna, zemlje i gradovi koje su se suočavali sa vrhuncem pandemije koronavirusa, sada primećuju i drugi i treći talas, ukazujući na to da imaju ogromne poteškoće u obuzdavanju pandemije, čak i sa delimičnim zatvaranjem granica i karantinima.

Ove nedelje, drugi najveći australijski grad, Melburn, vraćen je pod karantin pošto je ta zemlja zatvorila granicu između država Viktorija i Novog Južnog Velsa prvi put u sto godina. Hongkong je, u međuvremenu, krenuo u opsežnu trku traženja i obuzdavanja trećeg talasa, nakon što nedeljama nije bilo lokalnog prenosa infekcije, piše CNN.

Iako je broj slučajeva na oba mesta mali u poređenju s izveštajima koji stižu iz SAD ili nekih zemalja zapadne Evrope, to još više podstiče pitanja o tome kada će područja koja su najteže pogođena koronavirusom moći da se vrate u normalu, kada je tako teško obuzdavati pandemiju čak i u najboljim okolnostima sprečavanja epidemije.

Kao i Australija i Hongkong, nove infekcije prijavili su i Južna Koreja, Kina, Novi Zeland, Singapur i Izrael, i to nakon što su objavili da je virus pobeđen. Srećom po ljude, rizik od infekcije u tim mestima je i dalje relativno nizak, a zdravstvene vlasti brzo su reagovale da bi presekle prenos virusa.

Melburn je posebno uveo intenzivno zatvaranje, pojačavajući ograničenja jer je sve više slučajeva prijavljeno ovog meseca. Stanovnicima Melburna više nije dozvoljeno da napuštaju svoje domove osim ako nisu u pitanju kupovina namirnica, briga o drugom licu, vežbanje ili posao. Kafići i restorani kojima je dozvoljeno ponovno otvaranje pre nekoliko nedelja su ponovo obustavili redovne usluge, i sada nude samo opcije isporuke i za poneti. Sve kozmetičke usluge i prostori za zabavu takođe su zatvoreni.

„Razgovarali smo o tome da je ovaj virus nalik požaru u javnom zdravstvu. Stavljanjem Melburna pod karantin, okruživši ga, u suštini postavljamo neku vrstu oboda da bismo zaštitili regiju Viktorije“, rekao je premier Viktorije Danijel Endrjuz.

„Jasno je da smo na vrhuncu drugog talasa i ne možemo dozvoliti da se ovaj virus proširi kroz zajednicu.“

Zatvaranje granice sa Novim Južnim Velson prva je takva mera od španskog gripa i pandemije pre sto godina. Druge australijske države su takođe uvele ograničenja za građane Viktorije u pokušaju da održe virus izolovan na jugoistoku kontinentan. Bilo je pokušaja da se izdaju dozvole za putovanje širom zemlje, ali se vebsajt srušio za samo 45 minuta, pošto se odjednom prijavilo 44.000 ljudi.

Odgovor Melburna je sličaj onome koji je imala Kina, koja je pre nekoliko meseci uspela da svoju epidemiju uglavnom stavi pod kontrolu i odgovorila je na nova žarišta brzim iako ponekad drakonskim akcijama.

Hongkong trenutno razmišlja o povratku određenih ograničenja, nakon nedelja popuštanja mera i povratka u normalu, i vlada je pozvala ljude da budu oprezni i nose maske, poštuju fizičku distancu i javnu higijenu.

U komentarima koji bi mogli podjednako da se odnose na Hongkong i na Australiju, Endrjuz, premijer Viktorije kaže: „Mislim da nas je osećaj samozadovoljstva obuhvatio dok smo dozvolili da naše frustracije nadjačaju.

Mislim da svako poznaje nekoga ko se nije pridržavao pravila onako kako je trebalo. Mislim da svako od nas zna da nemamo izbora ako preduzimamo vrlo, vrlo teške korake“, dodao je.

Ali, šta ako živite u zemlji u kojoj je preduzimanje osnovnih koraka, akamoli onih teških za borbu protiv virusa, neprihvaćeno od većine ljudi? Ako ništa drugo, iskustvo zemalja koje su imale pandemiju pod kontrolom ukazuje na ogromnu opasnost da neke zemlje na vrhuncu pandemije, kao SAD, pokušaju da se vrate u normalu prerano, dok se i dalje bore s prvim talasom virusa.

Australija, Hongkong i drugi delovi Azije koji su imali mesece duže da se izbore sa virusom, imali su poteškoće da izbegnu nove infekcije čak i pod najboljim okolnostima, gde su ljudi uglavnom sledili savete zdravstvenih vlasti i ne veruju u teorije zavere i što je najvažnije, nose maske.

Ove okolnosti će omogućiti ovim oblastima da se na kraju vrate nečemu što liči na normalan život pre kovida-19, s povremenim zatvaranjima i žarištima usput, ali sve je teže zamisliti da zemlje kao što je SAD, gde je nošenje maski postalo politizovano, a državni zvaničnici su u otvorenoj pobuni protiv Centara za kontrolu bolesti, mogu da stave pandemiju pod kontrolu u nekom skorijem periodu, zaključuje CNN.