Australija i dalje u vatri: Desetine domova uništene na jugoistoku zemlje

0
Foto: Profimedia

Desetine domova uništene su preko noći na jugoistoku Australije, ali opasnost od požara je manja u Novom Južnom Velsu i oko glavnog grada Kanbere, saopštili su zvaničnici.Članica veća u regionu Bega Veli Šir (Bega Valley Shire) Kristi Mekbejn rekla je da štetu u njenom regionu 240 kilometara južno od Kanbere tek treba da proceni vatrogasna služba Novog Južnog Velsa.

“U Bega Veliju je uništeno još domova, na desetine. Želimo da utvrdimo kako bismo mogli da nastavimo da podržavamo našu zajednicu. Ovaj požar još nije gotov”, rekla je Mekbejn.

Portparol vatrogasne službe Greg Alan rekao je da timovi za procenu štete tek treba da potvrde medijske izveštaje o uništenim kućama u blizini sela Bumbalong, 92 kilometra južno od Kanbere.

Do danas je izgorelo 55.000 hektara šume i obradivog zemljišta, dužine od 148 kilometara, saopštila je Australijska agencija za vanredne službe za glavni grad.

“Vatra još uvek aktivna jutros. Pred nama su dani i verovatno nedelje gašenja požara”, rekao je novinarima Endru Bar iz Agencije.

Ljudi koji žive u blizini mesta gde bukte požari upozoreni su da budu budni, a vanredno stanje je još uvek na snazi.

Požari koji bukte širom južne Australije odneli su najmanje 33 života od septembra, uništili su više od 3.000 domova i opustošili više od 10,6 miliona hektara.

(Beta)