Australija čeka kišu: Meteorolozi upozoravaju da će biti oluja, opasnost od klizišta i zagađenja vode

0
Profimedia/Ilustracija

Australija danas iščekuje olujno vreme koje bi trebalo da donese olakšanje u borbi s požarima, ali meteorolozi upozoravaju da obilni pljuskovi nose rizik od klizišta i zagađenja vode.

Australija je u proteklom razdoblju bila suočena s dosad najgorom sezonom požara koji su od septembra odneli 28 života, uništili više od 2.500 kuća i poharali površinu veličine Bugarske.

Kiše prognozirane za sredu trebalo bi da pomognu i u lokalizaciji oko stotinu požara koji su još aktivni u Novom Južnom Velsu i državi Viktoriji, a deo njih mogao je da bude ugašen, prognoziraju meteorolozi, upozoravajući da vremenske promene donose nove opasnosti.

“Obilne kiše i oluje s grmljavinom donose potencijalnu opasnost od poplava na spaljenim područjima Novog Južnog Velsa i Viktorije, koja su ranjiva zbog klizišta i srušenih stabala”, izjavila je meteorološkinja Sara Skali.

Vlasti su izrazile zabrinutost da bi snažne kiše posle požara mogle da izazivaju zagađenje vode.

Glavni grad države Viktorije, Melburn, danima je obavijen gustim i toksičnim dimom od požara, zbog čega je zatvoren aerodrom, a početak kvalifikacionih mečeva za turnir Australijan open, odložen je drugi dan zaredom.