Atmosfera linča, šrafovi, šnicla…: Pravi košarkaši vole uzavrelu atmosferu, ali…

0
Foto: Printskrin Youtube

“Atmosfera je bila odlična. Svi igrači vole da igraju u takvoj atmosferi…”

Aplauz novinara.

“Upravo zbog toga ne razumem zbog čega se govorilo o atmosferi linča u Beogradu. Ko je linčovan?”

Tišina u konferencijskoj sali.

Tako je Branko Lazić prokomentarisao atmosferu na trećoj utakmici finala ABA lige, odigranoj u Podgorici.

Finalna serija jadranske lige u košarci dobila je, pored velikog sportskog značaja zbog ulaska u Evroligu, određenu političku konotaciju.

Prva dva meča u Beogradu, koja su crveno-beli rešili u svoju korist sa ukupno 57 poena prednosti, protekla su u neprijateljskoj atmosferi prema gostujućoj delegaciji iz Podgorice.

Trener Budućnosti Jasmin Repeša atmosferu u hali nazvao je “linčem”, a iz Zvezde su odgovorili da navijači ne mogu da zaborave prošlogodišnje ponašanje navijača u “Morači”.

Tako je treća utakmica imala opsežan uvod van terena. Razrada je donela šrafove (sa sve tiplovima) ubačene u teren, kovanice kao sastavni deo folklora, NGLO (nedefinisane gnjecave leteće objekte) ka klupi Zvezde (koja je tokom meča i napadnuta), navijače duboko u terenu pred zagrevanje…

Nije to inovacija navijača u košarkaškim halama bivše Jugoslavije. Laseri, sirene, hladno oružje – sve to može da se vidi u velikim derbijima grčke košarke. Nije ni prvi put da se na ovim prostorima koristi govor mržnje na tribinama. U poslednje tri utakmice makar niko nije najavljivao da će “praviti salatu”.

Međutim, uzvikivanje imena određenih političara samo doliva ulje na vatru. Kao i licemerje.

Potpuno je ispravno osuditi vređanje na nacionalnoj i verskoj osnovi, ako prethodno vaši navijači ne bace svinjsku šniclu u krilo igrača muslimanske veroispovesti. Bilo da mu je dres plav ili crveno-beo.

“Samo dlanovima i glasom”, uzvikivao je zvanični spiker u Podgorici.

Bilo bi dobro da su ga čuli navijači od Morače do dvorane koja nosi ime Aleksandra Nikolića. Svojim ponašanjem navijači mnogo govore o sebi.

Pravi igrači svakako vole uzavrelu atmosferu.