Sedeo je na začelju sudnice u sivom džemperu, žalio se da ne može da prati ročište od buke njegovih pristalica ispred suda…: Počelo saslušanje u slučaju Asanžovog izručenja

0
Foto: Beta - Elizabeth Cook/PA via AP

Novinarsko izveštavanje nije izgovor za kršenje zakona, rekli su advokati američke vlade prvog dana pravne bitke u vezi sa Asanžovim eventualnim izručenjem SAD, preneo je Gardijan.

Ročište u londonskom sudu u Vulviču otvorio je Džejms Levis koji je rekao da širenje materijala, kao što je to uradio Asanž, svesno izlaže aktiviste za ljudska prava, disidente, novinare i njihove porodice riziku od opasnosti u državama kojima upravljaju represivni režimi.

“Odbrana nastoji da sugeriše da je rizik za te pojedince koji će, pošto budu otkriveni kao doušnici, na neki način biti prenaglašeni. Podsetio bih sud da su to pojedinci koji su preneli informacije o režimima kao što su Iran i organizacije poput Al-Kaide”, rekao je on.

Sedeći na začelju sudnice i odeven u sivi blejzer, sivi džemper i belu košulju, sa naočarima za čitanje, Asanž je slušao izlaganje advokata američke strane, dok su se uzvici stotine njegovih pristalica ispred suda jasno čuli.

On je ustao, pre pauze za ručak, kako bi se zahvalio onima koji su protestiovali u znak njegove podrške, dodajući da mu je bilo teško da se usredsredi na ročište.

“Imam problem sa koncentracijom i ova buka mi nije od koristi. Razumem i veoma cenim javnu podršku”, rekao je on sudiji.

Sudija ga je sprečila da govori, insisitirajući njegovom advokatu Edvardu Ficdžaraldu da joj se on obraća.

“Ono što gospodin Asanž jeste da ne čuje i da ne može da se koncentriše zbog buke”, rekao je Ficdžerald.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž suočava se sa predstavnicima američke vlade.

Nakon nedelju dana izlaganja uvodnih argumenata, slučaj izručenja trebalo bi da se odloži do maja, kada će dve strane izneti svoje dokaze.

Ako sud odobri izručenje, britanska vlada imaće poslednju reč.

Predstavnik OEBS-a za medije Arlem Dezir pozvao je britanske vlasti da ne izruče osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, uoči današnjeg prvog ročišta.

“Brojne optužbe i nesrazmerna osuda sa kojom je suočen mogla bi da ima zastrašujući uticaj na slobodu izražavanja i slobodu štampe”, napisao je Dezir danas na svom Tviter nalogu.

“Pozivam britanske vlasti da ne izruče Džulijana Asanža kada se održi ročište u ponedeljak. Posebno sam zabrinut zbog brojnih optužbi protiv njega i nesrazmerne zatvorske kazne do 175 godina, sa kojom bi potencijalno mogao da se suoči ako bude osuđen”, napisao je Dezir.

On je rekao da treba uzeti u obzir javni interes nekoliko publikacija Vikiliksa 2010. godine, koje su doprinele važnim istraživačkim izveštajima.

“Neophodno je imati u vidu uticaj na slobodu izražavanja i medijsku slobodu ukoliko on bude izručen i osuđen. To bi moglo da ima zastrašujući uticaj na novinarstvo i slobodu medija”, napisao je Dezir. On je rekao da će pažljivo pratiti razvoj ovog slučaja.

Asanž je 11. aprila 2019. izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila.

SAD su zatražile izručenje Asanža koji se suočava s ukupno 18 tačaka američke optužnice, a ukoliko bude osudjen za špijunažu i izdaju objavljivanjem tajnih državnih dokumenata, preti mu višedecenijska kazna zatvora.

Osnivač Vikiliksa je dobio podršku organizacije Reporteri bez granica (RSF) koji su pokrenuli peticiju sa do sada oko 40.000 potpisa.

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović ocenila je prošle nedelje da Asanž ne treba da bude izručen SAD-u zbog potencijalnog uticaja tog slučaja na slobodu medija i zabrinutosti za loše postupanje prema njemu.

Asanžov otac, Džon Šiptin, koji ga je u nedelju posetio u zatvoru u Belmaršu, tvrdio je da je njegovog sina “maltretirao” pretres zatvorske ćelije uoči saslušanja u obližnjem sudu. U razgovoru sa novinarima, on je rekao da je tražio da Asanž bude pušten uz kauciju.

“Za života neću moći da razumem zašto je Asanž u zatvoru kad nije počinio nijedan zločin…”, rekao je on.

(Beta, Gardijan)