Arhitekta Dragoljub Bakić o duhu grada i lošim đacima: Beogradu ne trebaju novi simboli – Čitajte u Nedeljniku

1
Fotografija: Nebojša Babić

Šta čini duh jednog grada i ko i kako ima pravo da ga menja? Najglasniji u odbrani onoga što se naziva simbolima grada i kritici načina na koji se menja, rekonstruiše i gradi Beograd danas, jeste arhitekta Dragoljub Bakić. On za Nedeljnik govori o urbanizmu nekada i sada, o identitetu i napretku Beograda između dva rata, o saobraćaju, pešačkim zonama…

“Beograd ne može da se izbori ni sa ovim simbolima koji sada postoje. Jedan od njih su i ostaci srušenih zidova Generalštaba Nikole Dobrovića. Beogradu je potrebno generalno resetovanje, a to znači – ne proizvodnja novih simbola i novog urbanog populizma već briga da Beograd postane bolje mesto za život”, rekao je Bakić za Nedeljnik.

“Identitet jednog grada je zasnovan na njegovoj stvarnosti i na njegovim mitovima prošlosti. Čine ga i svi istorijski slojevi i šta je od njih danas ostalo. Čine ga njegove ulice i trgovi, ali ga pre svega čine ljudi koji u njemu žive”, kazao je Bakić.

Ceo intervju objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 20. juna. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.

Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju primerak Mond diplomatika na srpskom jeziku

1 KOMENTAR

Comments are closed.