Argentinci ne vole nadimak “sigurna kuća za naciste”, ali će u Muzeju Holokausta biti postavka očigledno falsifikovanih nacističkih artefakata

0
Foto: Profimedia

Novinari iz celog sveta okupili su se u argentinskom muzeju holokausta kako bi razgledali nacističke artefakte, uključujući ogromnog srebrnog orla, ploču s nacističkim simbolima i instrument za merenje lobanja ukrašen svastikom, piše Gardijan.

Zbirka koju je policija otkrila iza lažnog zida u kući antikvarijata iz Buenos Airesa trebalo bi da bude izložena sledećeg meseca, kada se muzej ponovo otvori posle renoviranja vrednog 4,5 miliona dolara

“Dokazano je da su predmeti autentični i da su iz vremena drugog svetskog rata”, rekao je predsednik muzeja Marcelo Mindlin tokom pregleda štampe prošlog meseca.

Opširnije, Mindlin je nagađao da su te predmete doveli u Argentinu odbegli nacisti jer je ta zemlja predstavljala “sigurnu kuću” za čitav nacistički establišment.

O otkriću tih predmeta izveštavale su novine širom sveta, uključujući Gardijan. Ipak, istorijsku vrednost predmeta doveo je u pitanje nemački istoričar umetnosti pozvan da ih oceni od strane argentinskih vlasti.

On je zaključio da su 83 predmeta na ekranu ili uvredljivi falsifikati ili originalni komadi iz 1930-ih koji su kasnije imali dodate svastike i druge nacističke simbole.

“Predmete možete prikazati kao falsifikat, ali od njih ne možete naučiti ništa o nacističkoj eri”, Klingen je u mejlu napisao Gardijanu.

Uprkos svim kritikama, “Museo del Holocausto” planira da nastavi sa prikazom odabranog broja predmeta, tvrdeći da oni i dalje imaju obrazovnu vrednost.

“Oni su originalni predmeti – originalno prikazuju taj period – čak i ako su kasnije modifikovani”, rekao je Džonatan Ksenbaum, direktor muzeja.

„Instrument za merenje lobanje, čak i ako je svastika dodata kasnije, još uvek je iz nacističkog perioda ili iz perioda pre nacista, i kao takav ima obrazovnu vrednost jer predstavlja primer nacističke opsesije pitanjem rase.”