Argentina i Meksiko će zajedno proizvoditi “oksfordsku” vakcinu za Latinsku Ameriku: “Biće na raspolaganju u prvih šest meseci sledeće godine…”

0
Foto: Profimedia

Argentina i Meksiko će proizvoditi i distribuirati u Latinskoj Americi, osim u Brazilu, buduću vakcinu protiv koronavirusa koju su zajedno ustanovili laboratorija AstraZeneka (AstraZeneca) i univerzitet Oksford, izjavio je argentinski predsednik Alberto Fernandes (Fernandez).

“Laboratorija AstraZeneka je potpisala ugovor sa Fondacijom Slim o proizvodnji između 150 i 250 miliona vakcina sa celu Latinsku Ameriku, osim za Brazil, a biće na raspolaganju u prvih šest meseci 2021. godine i ravnomerno raspoređena zemljama koje je budu tražile”, rekao je Fernandes u sredu uveče.

Prema njegovim rečima, latino-američku proizvodnju vakcine protiv koronavirusa preuzimaju Argentina i Meksiko što će omogućiti brži i efikasniji pristup za ceo region.

Latinska Amerika i Karibi su najviše pogođeni koronavirusom. Na tom području je umrlo 225.596 osoba, dok je zaraženo pet miliona i 720.309 ljudi.

S druge strane, brazilska savezna država Parana odlučila je da testira i proizvodi novu rusku vakcinu, koju je nedavno najavio ruski predsednik Vladimir Putin.

(Beta)