Arena ponovo postaje bolnica: „U jednoj smeni 30 lekara, novih 150 kreveta…“

1
Slika iz aprila kada je Arena "pretvarana" u "kovid bolnicu". Foto: Ministarstvo odbrane

Zbog rasta broja obolelih u našoj zemlji, od ponedeljka Beogradska arena će biti spremna za prijem obolelih od kovida 19. Doktor Vlado Batnožić rekao je za RTS da su kapaciteti Arene prošireni sa novih 150 kreveta, tako da je ukupan broj ležajeva 510. U jednoj smeni biće 30 lekara i 30 medicinskih sestara.

U toku je čišćenje i dezinfekcija Arene – tu su kreveti, kao i sva neophodna dijagnostika. Radiće lekari iz 15 zdravstvenih ustanova u tri smene.

Doktor Vlado Batnožić rekao je za RTS da su kapaciteti Arene prošireni sa novih 150 kreveta, tako da je ukupan broj ležajeva 510, a reč je o dvokrevretnim i trokrevetnim sobama.

„Radili smo i sa laboratorijom, rade se medicinske analize, rendgen, slika se može poslati u zelenu zonu, a tu je i ostala terapija za pacijente“, kaže dr Batnožić.

Od ponedeljka se popunjava prvo deo gde su novi kreveti, pa se silazi u salu gde je 360 mesta.

Instaliran je sistem za dovod kiseonika, uvedeno je 216 kiseoničkih mesta za terapiju koja ide svakodnevno za pacijente, a mogu se staviti i respiratori.

„U jednoj smeni imamo 30 lekara i 30 sestara, sutra će 60 medicinskih radnika biti ovde“, istakao je doktor.

Prema njegovim rečima, kroz Arenu je u proteklom periodu prošlo 434 pacijenta, 386 je izlečeno, a 58 njih je poslato u druge zdravstvene ustanove, to su bili pacijenti do 50 godina – preko 80 odsto. Radi se o radno sposobnim ljudima.

1 KOMENTAR

Comments are closed.