Arapska liga odbacila Trampov “Sporazum veka”

0
Foto: Profimedia

Arapska liga je danas saopštila da odbacuje plan za rešenje izraelsko-palestinskog sukoba koji je u utorak u Beloj kući predstavio predsednik SAD Donald Tramp, označivši ga “nefer” prema Palestincima. 

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Arapske lige sastali su se danas u Kairu u prisustvu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, na zahtev Palestinaca, nakon što su oni odbacili taj američki plan, takozvani Sporazum veka. 

Organizacija je u saopštenju izdatom posle sastanka navela da takođe “odbacuje sporazum SAD-Izrael jer ne poštuje fundamentalna prava i aspiracije palestinskog naroda” i da on neće dovesti do pravednog sporazuma o miru. 

Kako je navedeno, arapski lideri su obećali “da neće sarađivati s američkom administracijom na primeni tog plana”, preneo je Frans pres. 

Arapski zvaničnici su uz to insistirali na potrebi za rešenjem po modelu dve države, odnosno stvaranju države Palestine u granicama pre rata 1967. godine sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom. 

Taj deo Jerusalima Izrael je osvojio u Šestodnevom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao. 

U istom ratu osvojena je i Zapadna obala i pojas Gaze. 

Palestinci na tim teritorijama nameravaju da osnuju nezavisnu državu. 

Trampovim planom se predviđa aneksija svih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i doline Jordana koja čini četvrtinu te teritorije. 

Planom se takoše ceo Jerusalim označava “nedeljivim” glavnim gradom Izraela i predlaže stvaranje glavnog grada moguće palestinske države u predgradju istočnog Jerusalima. 

Abas je prethodno danas zapretio prekidom svih odnosa, uključujući bezbednosne  “između Palestinske uprave s jedne strane i Izraela i SAD s druge”, označivši američki plan “kršenjem Sporazuma Oslo” koji je potpisan između Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije 1993. godine. 

Izraelski zvaničnici izrazili su nadu da će se zbog odbijanja Arapske lige SAD lakše saglasiti s unilateralnom izraelskom aneksijom delova Zapadne obale, preneli su izraelski mediji.