“Apsolutno nije bilo tog razgovora, niko o tome nije diskutovao u mom prisustvu”: Grenel negirao da je bilo reči o razmeni teritorija između Beograda i Prištine

0
Beta - AP Photo/Darko Vojinovic

Specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel danas je ponovo negirao da je bilo reči o razmeni teritorija u razgovorima Beograda i Prištine u kojima je učestvovao.

“Apsolutno nije bilo nikakvog razgovora o razmeni teritorija s moje strane i o tome niko drugi nikad nije dikutovao u mom prisustvu. To smo puno puta rekli”, napisao je Grenel na Tviteru povodom izjave odlazećeg premijera Kosova u Aljbina Kurtija na današnjoj onlajn konferenciji za novinare koju je organizovao “PresseClub Concordia” iz Beča.

Kurti je rekao da su pregovori o razmeni teritorija počeli tokom mandata bivše šefice evropske diplomatije Federike Mogerini i da je Grenel preuzeo tu ideju i nastavio da vrši pritisak na Kurtijevu koaliciju da je prihvati.

Analitičar Jasmin Mujanović, na čiji je tvit reagovao Grenel, preneo je današnje Kurtijeve reči da su pregovori o razmeni teritorija vođeni direktno između kabineta predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

“Kurti nam je upravo rekao kako su takoreći od njegovog stupanja na dužnost premijera on i njegovi koalicioni partneri (Demokratski savez Kosova) odmah bili izloženi pritisku Grenela da ukinu takse protiv Srbije. Kurti je dodao da je pad njegove vlade bio istinski ‘državni udar’ u koji je blisko bio umešan ambasador Grenel. Kaže da Grenel želi što skoriji dogovor sa Srbijom koji će uključiti razmenu teritorija”, napisao je Mujanović.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus