“Apsolutno neverovatna brzina kreiranja”: Šta sve treba da znate o vakcini Moderne protiv koronavirusa

0
Foto: Profimedia

Američka Agencija za hranu i lekove odobrila je vakcnu kompanije Moderna i distribucija vakcine u Americi mogla bi da počne već 21. decembra.

Šta sve znamo o njoj?

“Modernina” vakcina mRNA-1273 bila je osmišljena već do 13. januara. Za dizajn je bilo dovoljno nedelju dana i završen je pre nego što je Kina priznala da se bolest može preneti sa čoveka na čoveka i više od nedelju dana pre prvog potvrđenog slučaja u Americi.

Krajem novembra “Moderna” je objavila da njihova vakcina protiv kovida-19 pokazuje 94,6 odsto efikasnosti. Vakcina se testira na 30.000 dobrovoljaca koji su dobili ili placebo ili vakcinu.

To znači da je rizik od razboljevanja od kovida-19 smanjen za 94,5 odsto između grupe koja je primala placebo i grupe koja je vakcinisana u okviru velikih kliničkih ispitivanja. U ovom slučaju 90 učesnika testova iz grupe sa placebom dobilo je korona virus, a pet u grupi koja je vakcinisana.

U pitanju je RNK vakcina – to znači da se deo genetskog koda korona virusa ubrizgava u telo. Onda telo počinje da proizvodi virusne proteine, ali ne i ceo virus, što je dovoljno za osposobljavanje imunološkog sistema za napad.

Volonteri na kojima je testirana vakcina su ispričali da su osetili simptome slične gripu, kao i otok na mestu uboda, ali da su neželjeni efekti brzo nestali.

Vakcina proizvodi antitela koja traju 90 dana nakon vakcinisanja, pokazala je nedavna studija sprovedena na 34 učesnika u početnim kliničkim ispitivanjima koja je objavljena u medicinskom časopisu “New England Journal of Medicine”.

Trajanje zaštite je svakako duže od tri meseca, ali je reč o prvim podacima u višemesečnom periodu koje je nezavisno potvrdio neki naučni časopis. Učesnici će biti praćeni 13 meseci kako bi se ispitala zaštita na duži period.

Poređenje sa Fajzerovom vakcinom

Vakcina “Moderne” može lakše da se skladišti i ostaje stabilna na minus 20 stepeni do šest meseci, a u običnom frižideru do mesec dana. “Fajzerovoj” vakcini je potrebno skladištenje na minus 75 stepeni, ali se može držati u običnom frižideru pet dana.

Očekuje se da će “Fajzer” do kraja 2020. proizvesti 50 miliona doza, a do kraja 2021. 1,3 milijarde doza. Kako je jednom čoveku potrebno dve doze vakcine, ako sve protekne kako treba, 650 miliona ljudi biće vakcinisano do kraja 2021. “Moderna” će moći da proizvede 20 miliona doza do kraja 2020. godine, isključivo za SAD, a nadaju se da će početkom 2021. distribuirati milione doza po celom svetu.

“Moderninoj” vakcini ne ide u prilog ni cena. Ona će za dve doze iznositi oko 36 dolara, a dok će dve doze “Fajzerove” koštati oko 24 dolara.