Apel: Dozvoliti kretanje van ustanova starima koji su vakcinisani

0
Foto: Profimedia/Ilustracija

U martu 2020. godine uoči proglašenja vanrednog stanja u zemlji, od strane Ministarstva zdravlja, doneta je Naredba o zabrani poseta i ograničenju kretanja u objektima ustanova za smeštaj starih lica kojom se korisnicima ustanova, između ostalog, zabranjuje napuštanje ustanova. U međuvremenu, naredba je redefinisana i neka ograničenja su ukinuta ili ublažena, ali, do današnjeg dana, ostala je na snazi zabrana izlaska korisnika iz ustanove, izuzev odlaska na lekarske preglede ili na bolničko lečenje uz obavezan karantin po povratku u ustanovu.

Tim povodom, Udruženje građana „Snaga prijateljstva“ – Amity uputilo je Apel Ministarstvu zdravlja da se u što kraćem roku, redefiniše pomenuta naredba na način da se starijim osobama, korisnicima ustanova za smeštaj koje su imunizirane, dozvoli kretanje van ustanova, uz sve mere predostrožnosti i poštovanje epidemioloških preporuka koje važe za sve građanstvo. Na taj način se ne izlazi u susret samo njihovim potrebama, već se i ispunjavaju Ustavom zagarantovana prava koja oni imaju, a ujedno se i ispunjavaju obaveze koje država Srbija ima, kao potpisnica univerzalnih i međunarodnih dokumenata o ljudskim pravima, navodi se u saopštenju.

“U skladu sa aktuelnom situacijom, informacijama koje su dostupne, kao i profesionalnim znanjima, svesni smo da bolesne starije osobe spadaju u visoko rizičnu grupu oboljevanja od kovida 19. Imamo razumevanja za epidemiološke mere koje su u odnosu na njih donošene, ali ne možemo reći da se sa svim merama slažemo, jer smatramo da neke mogu dovesti u veći zdravstveni rizik starije osobe i pre nego sam virus, a neke od njih su i protivustavne”, navodi Amity.

U prilog navedenom Apelu govore naučna istraživanja koja potvrđuju da su socijalna izolacija i usamljenost razlozi za patnju i važni faktori rizika za stariju populaciju za preživljavanje, posebno za fizičko i mentalno zdravlje.