AP piše o bojkotu izbora: “Vučićeva desničarska SNS će izaći kao ubedljivi pobednik i nastaviti svoju osmogodišnju političku dominaciju…”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Agencija AP piše danas, uoči predstojećih izbora u Srbiji, da će većina glavnih opozicionih partija bojkotovati izbore zbog, kako navode, čeličnog upliva presednika Aleksandra Vučića na medije i na izborni proces kao i zbog moguće zaraze koronavirusom na glasačkim mestima.

Dragan Đilas, vođa koalicije Savez za Srbiju koja je za bojkot, rekao je za AP da bi učestvovanje u parlamentarnim izborima u vreme pandemije koronavirusa i bez slobodnih medija u zemlji samo legitimisalo “glasačku prevaru”.

On je rekao da se nedeljni izbori održavaju uprkos zdravstvenim rizicima i nedostatku demokratskih standarda u kampanji.

“Ono što je dovelo do bojkota većine opozicije je činjenica da mi u stvari nemamo izbore. Za demokratske izbore treba da imate uslove za ljude da čuju nešto drugo i slobodno da se izraze”, rekao je Đilas i dodao da ni jedan od tih uslova nije ispunjen.

AP ukazuje da je Đilas česta meta kampanja blaćenja u provladinim tabloidima i navodi njegove reči da mediji ne samo da su zatvoreni za te opozicione stranke nego se koriste da napadaju ljude koji misle drugačije.

Kako navodi AP bojkot znači da će Vučićeva desničarska Srpska napredna stranka izaći kao ubedljivi pobednik i nastaviti svoju osmogodišnju političku dominaciju.

Vučić i njegovi saveznici tvrde da su za bojkot one stranke koje ne bi ni dobile dovoljno glasova da uđu u Parlament od 250 mesta, piše AP i podseća da Vučićeva stranka sada ima najveći broj mesta u parlamentu, 104, a slede njegovi saveznici Socijalisti sa 22.

AP ukazuje da, iako u Srbiji skače broj novozaraženih od koronavirusa, “populistički vođa tvrdi da je širenje virusa pod kontrolom i da će maske biti obezbeđene za glasače na glasačkim mestima”.

Srbija je, kako navodi AP, od vrlo strogih mera izolacije prešla na skoro potpuno ukidanje vanrednih mera vlade početkom juna. Protivnici kažu da je Vučić ublažio restrikcije da bi mogao da održi izbore, koji su prvo bili zakazani za april ali otkazani zbog pandemije, da bi učvrstio svoju vlasti.

U razgovoru za AP Đilas je rekao da je na početku pandemije Vučić govorio da će biti dovoljno da se popije čašica rakije na dan, a zatim je uveo najstrože moguće restriktivne mere uključujući i policijski čas od 84 sata, a starijima od 65 godina bilo je zabranjeno da izlaze.

“Onda su mere ukinute kao da se ništa nije dogodilo, to je neverovatno”, rekao je Đilas.

U Srbiji se sada beleži skok infekcija pošto su dozvoljena masovna okupljanja bez instrukcija o držanju fizičke distance ili nošenju maski. Srbija je 1. juna imala 18 novozaraženih a juče 96, podseća AP i navodi da mnogi vezuju taj skok sa tim što su dozvoljena masovna okupljanja, uključujući i na fudbalskoj utakmici u Beogradu kojoj je prisustvovalo oko 20.000 ljudi, najvećem okupljanju u Evropi poslednjih meseci. Druge zemlje kao što su Nemačka, Španija, Italija i Britanija dozvolile su svojim fudbalskim klubovima da igraju, ali pred praznim stadionima.

AP takođe podseća na godišnji izveštaj Fridom hausa iz aprila gde je Srbija svrstana među zemlje sa “hibridnim režimima” u kojima vlast počiva na autoritarizmu i više ne može da se smatra demokratskom. Srpski zvaničnici su, kako navodi AP, žestoko odbacili taj izveštaj navodeći da je zasnovan na pogrešnom istraživanju i kriterijumima.

Članovi Evropskog paramenta Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, koji su pre glasanja pokušali da pregovaraju o izbornim uslovima između Vučića i opozicije, naveli su u juče objavljenom saopoštenju uoči izbora da su rastuženi zbog bojkota i pozvali glasače da slede zdravstvene i bezbednosne mere na dan izbora, prenosi agencija.

Đilas je rekao da u Srbiji neće biti promena bez pritisaka na Vučića sa zapada.

“Ne očekujemo da oni sruše Vučića, samo hoćemo da stvore uslove za slobodne i fer izbore”, navodi AP Đilasove reči.

(Beta)