Angelu Merkel pritiskaju da stopira Severni tok 2 nakon trovanja Navaljnog: “Više ne možemo da sarađujemo sa Rusijom…”

0
(AP Photo/Michael Sohn, pool)

Nemačka kancelarka Angela Merkel je pod sve većim pritiskom domaće javnosti da okonča saradnju sa ruskim partnerima na projektu Severni tok 2, nakon što je vlada potvrdila da je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni otrovan nervnim agensom novičok, piše Gardijan.

Nemačka partija Zelenih pozvala je kancelarku da gotovo završeni infrastrukturni projekat iskoristi kao sredstvo pritiska i uslovljavljanja Kremlja da odgovori na optužbe u slučaju Navaljni.

“Ovaj otvoreni pokušaj ubistva kroz strukture Kremlja, koji su poput mafije, ne samo da bi trebalo da nas brine, već mora da ima i realne posledice”, rekla je Katrin Gering-Ekard, koopredsednica Zelenih u Bundestagu.

“Severni tok 2 više nije projekat koji možemo da sprovodimo u saradnji sa Rusijom”, dodala je ona.

Ruski zvaničnici insistiraju na tome da nema razloga za optužbe sa zapada i poručuju da bi potencijalni odgovor Nemačke ili neke druge zemlje bio preuranjen.

Kremlj je saopštio da analize rađene u Rusiji – pre nego šte je opozicioni političar transportovan u berlinsku bolnicu – nisu pokazale ništa sumnjivo.

“Nema osnova za optuživanje Rusije. Ne prihvatamo nikakve optužbe u ovom slučaju”, rekao je portparol Kremlja Dimitrij Peskov.

Pojedini ruski agenti idu dalje i optužuju zapadne obaveštajne agencije za trovanje Navljnog. Sergej Nariškin, šef ruske spoljne obaveštajne službe, rekao je da “Moskva ne može isključiti mogućnost da su trovanje organizovale zapadne obaveštajne službe”.

Takođe, Andrej Lugovoj, kojeg je Velika Britanija optužila za trovanje Aleksandra Litvinjenka 2006. godine u Londonu, optužio je Berlin.

“Nemci su Navaljnog kontaminirali novičokom”, rekao je Lugovoj.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borel pozvao je Moskvu da sarađuje u međunarodnoj istragi u slučaju trovanja Navaljnog.

“Brisel zadržava pravo da preduzme odgovarajuće mere, uključujući i restrikcije”, rekao je Borel.

Pozivi da se trajno zaustavi izgradnja gasovoda ispod Blatičkog mora u dužini od 1.220 kilometara, od Narvskog zaliva u Rusiji do nemačkog grada Lubmin, odjkenuli su i unutar vladajuće stranke.

Norbert Retgen, političar Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i predsednik Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga, rekao je u sredu nemačkim medijima da bi završetak zajedničkog projekta predstavljao podsticaj Putinu da “nastavi sa svojom politikom prezira”.

“Posle trovanja Navaljnog potreban nam je snažan odgovor, jezikom koji Putin razume. EU bi trebalo da donese zajedničku odluku o stopiranju Severnog toka 2”, rekao je Retgen.

Nemački list Bild je takođe pozvao kancelarku da promeni stav o projektu Severni tok 2, iako je Merkelova u utorak ponovila nameru svoje vlade da dovrši infrastrukturni poduhvat vredan više milijardi evra.

“Vlada može da osudi trovanje Navaljnog, da izrazi žaljenje ili da pozove Kremlj da hitno odgovori na optužbe, ali sve dok rade u dosluhu sa Putinom na gasovodu Severni tok 2, ove deklaracije predstavljaju prazne reči…”, piše u Bildovom uvodniku u jučerašnjem izdanju.

Projekat gasovoda je skoro završen i preostalo je 160 od planiranih 1.220 kilometara cevi.

Međutim, izgradnja je zaustavljena u decembru prošle godine, nakon što su SAD zapretile sankcijama pojedinim kompanijama koje su uključene u projekat.

Nemačka kompanija “Uniper”, jedna od firmi partnera u Gaspromovom projektu, pre mesec dana je govorila je o “sve većoj mogućnosti da gasovod nikada neće biti završen”.

Kako Gardijan prenosi, projekat izgradnje gasovoda je od vitalnog značaja za Nemačku, jer će zemlji u budućnosti biti potrebno više uvezenog gasa, a posebno saveznoj državi Meklenburg-Zapadna Pomeranija na severoistoku zemlje.

(Gardijan)