Angela Merkel ponovo je postala mama nacije: Da li Nemačka želi još jedan njen mandat?

2
Profimedia

Angela Merkel je na najboljem putu da postane prvi kancelar, tj. kancelarka u posleratnoj istoriji Nemačke koja je sa vlasti i čela stranke otišla svojom voljom, kada i kako je htela. Svi njeni prethodnici, od Konrada Adenauera do Gerharda Šredera, odstupili su s vlasti zbog skandala, unutarstranačkih prevrata ili su jednostavno izgubili izbore. Pitanje je samo kada će i kako Merkelova prelomiti da siđe sa glavne pozornice: sledeće godine, kako je obećala, ili bi najveća kolateralna dobit od kovida-19 za Nemačku mogao da bude peti mandat za “Mutti”?

Osluškujući puls nemačkih glasača čini se da Savezna Republika želi još jedan mandat za “mamu nacije”. Čak i Špigel, nimalo nežan prema kancelarki, priznaje da više nije fantapolitika peti mandat Merkelove, apsolutni rekord u republikanskoj istoriji Nemačke.

Do pre mesec dana nije se uopšte uzimala u obzir mogućnost da Merkelova prekrši svoje obećanje da se neće kandidovati za novi mandat na čelu vlade i pored toga što se ne bi radilo o prvom “obećanju” koje je nekadašnja “devojčica sa istoka” prekršila. Merkelova je sama često navodila odluku bivšeg vođe socijaldemokrata Gerharda Šredera, da razdvoji ulogu lidera partije i kancelara, kao grešku koju u CDU nikada ne treba da naprave, da bi ona postala prvi demohrišćanski kancelar koji se povukao s čela partije usred legislature.

Nemačka je ponovo zaljubljena u svoju “Krisenkanzlerin”. Kako i ne bi: dok drugi predsednici poput Trampa ili premijeri poput Džonsona postaju trend na društvenim mrežama zbog gluposti koje izgovaraju, Merkelova je promovisana u hit jer je, kao niko drugi na svetu, objasnila jednostavnim, jasnim, svima razumljivim rečnikom šta je kovid-19, kako se širi, kakve posledice nosi sa sobom, kao i kako i zašto moraju da budu preduzete pojedine mere.

OPŠIRNIJE ČITAJTE U PRVOMAJSKOM IZDANJU NEDELJNIKA, DIGITALNO IZDANJE JE DOSTUPNO NA NSTORE.RS

2 KOMENTARA

  1. Nek Se Gospodja Merkel pozabavi sa virusima koji sü doselili sa milion. Arapima probisvetom
    koji danas kao clanovi zloglasnih Klanova Libaneza Rusa Kosovara Turaka Talijana Marokanaca teroriziraju cjelu Njemacku! Co19 Virus Siri i tu ali mnogo sporije zbog stroge dicipline ovdasnjih gradjana! Jedini sü problemi mladi iz imigranske sredine koji dalje grupiraju ( jer Se jedino tako osecaju mocnim) zadavsi ovdasnjim Drzavnim Organima . Velike Probleme !

Comments are closed.