“Anarhija u SAD”: Naslovne strane svetske štampe posle napada na Kapitol

0
Trump supporters gather outside the Capitol, Wednesday, Jan. 6, 2021, in Washington. As Congress prepares to affirm President-elect Joe Biden's victory, thousands of people have gathered to show their support for President Donald Trump and his claims of election fraud. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Scene nasilja i nemira ispred, a zatim i unutar Kapitol Hila u Vašingtonu su obišle svet i postale “brejking njuz” u gotovo svim državama.

U narednim redovima prikazaćemo kako izgledaju naslovne strane američkih, britanskih, nemačkih i italijanskih medija jutro nakon jednog od najturbulentnijih događaja u istoriji Sjedinjenih Američkih Država, koje je na jednom mestu prikupio Gardijan.

Upravo ovaj britanski list je na svojoj naslovnoj strani prikazao rulju koja juriša ka Kapitolu sa zastavama na kojima je prikazan lik Trampa i naslovom “Haos dok pro-Trampova rulja juriša na Kapitol SAD”. Istaknut je i citat novoizabranog predsednika SAD Džoa Bajdena: “Naša demokratija je pod napadom, koji se razlikuje od svega viđenog u moderno doba”.

Njujork tajms je napisao da “Tramp podstiče rulju”, zajedno sa fotografijama njegovih pristalica koji se penju uz zidini Kapitola. U podnaslovu je istaknut citat jednog republikanca da će nemiri biti “deo njegovog (Trampovog) nasleđa”.

Kolumnista Njujork tajmsa Nik Kristof piše: “Ovo je zastrašujući i sramotan dan u američkoj istoriji. Predsednik je podsticao prestupnike da napadnu Kapitol i prekinu ustavni proces izbora novog predsednika”.

Vašngton post je takođe imao sličan naslov: “Trampova rulja napada Kapitol”, iznad fotografije zabarikadirane zgrade. Dopisnik Den Balz piše da će prethodni dan “umesto trenutka proslave slobodnih i poštenih izbora u najvećoj svetskoj demokratiji, ostati upamćen kao dan predviđen kulminacije predsednikovih dvomesečnih laži”.

Njujork dejli njuz su na naslovnoj strani istakli jednu reč “Opsada”, opsiujući sredu kao “dan koji će živeti u sramoti” američke istorije.

Dejli telegraf nerede opisuje naslovom “Demokratija pod opsadom”, a nemire opisuju rečima: “Ovo je poslednje poglavlje Trampovog toksičnog nasleđa za Ameriku”.

Britanski Dejli ekspres događaj naziva “Anarhijom u SAD”, naglašavajući da je predsednik Tramp “otvorio vrata nasilju i smrti”.

Na naslovnoj strani Tajmsa piše: “Američki kapitol pod opsadom”.

Fajnenešl tajms: “Izgrednici napadaju Kongres nakon što je Pens prkosio Trampu na izborima”

https://twitter.com/FinancialTimes/status/1346976077470703617

Metro je takođe išao sa naslovom “Anarhija u SAD”. Piše i da je jedna bomba pronađena u blizini Kapitola, kao i da je jedna žena pogođena. Žena je u međuvremenu preminula.

Društvenim mrežama rišerovane su i pojedine naslovnice nemačkog magazina Špigl koje su objavljene ranije.

Italijanski list “la repubblica” opisao je događaj u SAD kao “dan puča”.