“Analize se slažu, zaključci se razlikuju”: Kremlj kritikuje žurbu nemačkih lekara u slučaju Navaljnog

0
Foto: Beta - AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Kremlj je danas ocenio da su nemački lekari žurno zaključili da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan, nakon što su ruske kolege odbacile tu pretpostavku.

“Analize naših lekara i analize Nemaca se u potpunosti slažu. Ali, zaključci se razlikuju. Ne razumemo tu žurbu kod nemačkih kolega”, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, dodajući da je “trovanje jedan od pravaca, ali da ima i drugih medicinskih pravaca”.

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni verovatno je otrovan supstancom iz klase inhibitora holinesteraze, kažu lekari iz berlinske bolnice Šarite, a u te supstance spada i otrov novičok, prenosi danas Dojče vele. Oni smatraju da je Navaljnom najverovatnije dat nervni otrov. Reč je o još nepoznatoj supstanci iz klase inhibitora holinesteraze.

Peskov je insistirao na činjenici da nemački lekari “nisu identifikovali nijednu supstancu” i naveo da su i ruski lekari konstatovali veoma nizak nivo holinesteraze, ali da nisu mogli da zaključe da je time otrovan.

“Taj pad (holinesteraze) može imati brojne uzroke, uključujući uzimanje određenih lekova. Moramo utvrditi uzrok, a to nisu utvrdili ni naši lekari, ni Nemci”, rekao je Peskov, ističući da bi Rusija bila “zahvalna” ako bi u Nemačkoj otkrili o kojoj supstanci je reč.

Peskov je zaključio da se “ne zna da li je bilo ili ne trovanja”.

Navaljni je u subotu prebačen u bolnicu u Berlinu nakon što mu je pozlilo i pošto je pao u komu.

(Beta)