Ana Brnabić i Nebojša Zelenović optuženi za funkcionersku kampanju: CRTA zabeležila oko 50 slučajeva pritiska na zaposlene u javnom sektoru

0
BETAPHOTO/vLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Nevladina organizacija CRTA podnela je devet prijava Agenciji za borbu protiv korupcije, i to sedam za slučajeve zloupotrebe javnih resursa, a dve – protiv premijerke Ane Brnabić i Nebojše Zelenovića – za funkcionersku kampanju, prenosi Blic.

To je danas izjavio šef posmatračke misije te organizacije Raša Nedeljkov, koji je juče kazao da je i premijerka potvrdila da je dobila prijavu Agencije za borbu protiv korupcije, a prijavu su, kaže, podneli zato što je Brnabić kao predsednica Vlade Srbije u decembru na TV Pink pozvala građane da glasaju za SNS.

“Nismo ni policija, ni tužilaštvo i najteže je da utvrdimo navode o pritiscima na birače. Do sada smo ih zabeležili oko 50 i oni su se odnosili na prikupljanje sigurnih glasova, a najčešći pritisci su bili na one koji rade u javnom sektoru”, rekao je Nedeljkov na konferenciji za novinare.

Kada je reč o izveštavanju medija, koje se prati od oktobra 2019. godine, tri četvrtine zastupljenosti zauzimaju stranke na vlasti, rekao je Nedeljkov i dodao da se o njima govorilo pozitivno, za razliku od opozicije koja je proglasila bojkot.

Prema njegovim rečima, o strankama koje su najavile učešće na izborima se govorilo neutralno.

Najzastupljeniji je bio predsednik Republike i Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić sa, na primer, 38 odsto prostora na televizijama sa nacionalnom frekvencijom na kojima je govorio o svojim međunarodnim sagovornicima.