Amfilohije poručio Vučiću da pošalje novac na Kosovo, Vajnstin završio u bolnici nakon presude, kako se svet još jednom oprostio od Kobija i Điđi: Vaš brifing za utorak

0
Igor Pavićević i Profimedia

“HVALA VUČIĆU, ALI NEKA NOVAC POŠALJE NA KOSOVO” – Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je danas da je od srca zahvalan srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću zbog najave da će pomoći Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Crnoj Gori da plati poreski dug, ali da moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.

“Hvala predsedniku od srca na njegovoj dobroj volji, neka on sve da Kosovu i narodu tamo na Kosovu”, rekao je Amfilohije u emisiji “U središtu pažnje” Radio Beograda, prenosi RTS.

Pošto je Poreska uprava Crne Gore saopštila da Mitropolija crnogorsko-primorska ima višemilionski dug koji će, ako ga ne plati, biti prinudno naplaćen iz njene imovine, Vučić je rekao da će Srbija, ako bude potrebno, pomoći SPC u Crnoj Gori da joj ne bi oduzimali svetinje.

BRNABIĆ SA PALMEROM – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je danas u Londonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom razgovarala pre svega o situaciji u BiH i Crnoj Gori.

“Razgovarali smo o situaciji u BiH i Crnoj Gori, o tome koliko najnoviji politički potresi mogu da utiču na regionalnu stabilnost i na ekonomsku situaciju u Srbiji, i kako Srbija gleda na to. Ni u jednoj rečenici nismo pomenuli takse (koje je Kosovo uvelo na uvoz robe iz Srbije) niti novu prištinsku administraciju”, rekla je Brnabić novinarima posle sastanka s Palmerom.

Brnabić je rekla da “to možda najbolje pokazuje koliko SAD u ovom trenutku ozbiljno prate situaciju u BiH”, ali i da govori o tome da je specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel “u potpunosti preuzeo” pitanje odnosa Beograda i Prištine i daljeg dešavanja u vezi s taksama.

“REZULTAT ISPOD 48,2 ODSTO JE NEUSPEH” – Predsednik Srpske napredne stranke Aleksndar Vučić izjavio je na Glavnom odboru SNS-a da tačno zna kakvo će rešenje za Kosovo biti ponuđeno Srbiji, kao i da neće prihvatiti ono što bi “bila sramota Srbije ili ponižavanje Srbije”.

Vučić je naprednjacima poručio da moraju da rade više nego ranije, dodajući da je svaki rezultat koji bi bio ispod 48,2 odsto osvojenih glasova na parlamentarnim izborima, za naprednjake neuspeh i da će snositi sankcije.

Članovima stranke Vučić je poručio da ne želi da sluša “kako je bojkot (opozicionih stranaka) propao i da hoće da pobede one koji SNS-u oduzimaju glasove”.

VAJNSTIN ZAVRŠIO U BOLNICI – Bivši holivudski mogul Harvi Vajnstin završio je u bolnici nakon objavljivanja presude u vezi sa optužbama za silovanje.

On je osetio jak bol u grudima i hitno je prebačen u bolnicu, a svedoci tvrde da ga je presuda duboko potresla.

Od smeštanja u bolnicu nema novih informacija o njegovom zdravstvenom stanju…

“KRIV JE” – Harvi Vajnstin je proglašen krivim za silovanje i seksualno uznemiravanje.

Kako pišu američki mediji porota je odlučila da je Vajnstin kriv za seksualno napastovanje prvog stepena, za šta je predviđena minimalna kazna od pet do 25 godina zatvora, i silovanje trećeg stepena, za šta je predviđena uslovna kazna ili do četiri godine u zatvoru.

Vajnstinu se na sudu u Njujorku sudilo za ukupno pet tačaka optužnice, a proglašen je krivim za dve, dok je oslobođen optužbi za silovanje prvog stepena i dva seksualna napada.

POČEO PROCES ZA IZRUČENJE ASANŽA – Prvo ročište u procesu za izručenje Džulijana Asanža u SAD održano je danas pred sudom u Londonu, a strane su dale dva suprotstavljena portreta osnivača Vikiliksa, predstavljajući ga kao novinara koji se bori za istinu i kao bezobzirnog kriminalca.

Britanski advokat Džejms Luis, predstavnik američkih vlasti koje žele da sude Asanžu po optužbama za špijunažu, rekao je da je australijski kompjuterski stručnjak “običan” kriminalac čije je objavljivanje stotina hiljada tajnih vojnih dokumenata pre 10 godina ugrozilo živote i bezbednost mnogih ljudi.

“Izveštavanje ili novinarstvo nisu izgovor za kriminalne aktivnosti niti licenca za kršenje krivičnih zakona”, rekao je Luis.

Asanžov advokat Edvard Ficdžerald uzvratio je da je osnivač Vikiliksa žrtva američke vlade “nepokorne zakonima” koja želi da njegov slučaj služi kao primer drugima.

DŽORDAN U SUZAMA O BRAJANTU – Kada najveći plače, plače ceo jedan svet. Majkl Džordan nije mogao da sakrije suze, a čak se i našalio na svoj račun da će nove slike njegovih suza postati predmet novih mimova na internetu, kao one suze sa ulaska u Kuću slavnih.

A plakao je Džordan gorko, tražeći i suzama odgovor kako je moguće da je Kobi Brajant otišao tako rano. Kako je moguće da je otišao u društvu svoje kćeri Đijana Marije.

“Kobi i ja smo bili veoma bliski prijatelji, on mi je bio poput mlađeg brata. Svi su želeli da pričaju o poređenju nas dvojice, a ja sam samo hteo da pričam o Kobiju. Svi imamo mlađu braću i sestre. Oni uvek uzimaju vaše stvari, cipele, sve… Ali, njihovo divljenje vama, pretvori se u ljubav”, rekao je između ostalog Džordan.

VANESA BRAJANT SE OPROSTILA OD SUPRUGA I KĆERI – “Sam Bog je znao da njih dvoje nisu mogli jedno bez drugog”.

Tako je Vanesa Brajant objasnila odnos Kobija i Điđi, njenog supruga i njene kćeri, koji su u helikopterskoj nesreći izgubili život, a u čiju čast je organizovan događaj u Stejpls centru, pod nazivom – “Proslava života”.

Vanesa je tokom čitavog govora jedva zadržavala suze, glas joj je drhtao, a koristila je beleške kako ne bi nešto zaboravila. To je bio njen prvi javni nastup od tragičnog jutra iznad Kalabasasa.

“Koko, pazi na Điđi. Počivajte u miru i zabavite se u raju. Nedostajaćete nam zauvek”.

BRAJANTOVA UDOVICA TUŽILA KOMPANIJU I PILOTA – Udovica Kobija Brajanta, Vanesa, tužila je juče vlasnika helikoptera u kojem je poginuo nekadašnji košarkaš Los Andjeles Lejkersa i njihova ćerka.

Pilot Ara Zobajan je, kako piše u tužbi, bio neoprezan i nepažljiv zbog letenja u uslovima loše vidljivosti 26. januara i trebalo je prekinuti let.

Podnošenje tužbe je objavljeno na javnom memorijalnom skupu održanom u Los Andjelesu za Brajanta, njegovu ćerku i sve žrtve, uključujući Zobajana.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: