Amfilohije bi da gradi hram na Cetinju, odlazeći ministar kaže: “Neće moći…”

1
Foto Igor Pavicevic

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije rekao je da se nada da će sledeće godine početi izgradnja sabornog hrama Svete Trojice na Cetinju, gde planira da pohrani tri relikvije, od kojih je jedna ikona Bogorodice Filermose, koja se nalazi u Narodnom muzeju Crne Gore.

Podsetivši da su posle bombardovanja Beograda, 6. aprila 1941. godine, Petar Drugi Karađorđević i patrijarh srpski Gavrilo preneli i tajno pohranili u manastiru Ostrog svetinje: ruku Svetoga Jovana Krstitelja i deo Časnog krsta, koji se danas nalaze u Cetinjskom manastiru, i ikonu Majke Božje Filerimske, Amfilohije je izrazio nadu da će i ikona biti vraćena crkvi i da će te tri svehrišćanske svetinje biti pohranjene u Saborni hram Svete Trojice, koji je predvidjen da se gradi iznad Cetinjskog manastira.

“Hram Svete Trojice je započet da se gradi prilikom krunisanja kralja Nikole 1910. godine i kamen temeljac se čuva kod mene u kabinetu na Cetinju. Na tom kamenu temeljcu piše: Ovaj hram se podiže u vreme kralja Nikole, podiže ga car Nikolaj Drugi, avgusta 1910, godine. Ja se u Boga nadam da ćemo iduće godine početi da gradimo hram, da ćemo položiti taj kamen temeljac u slavu Božiju – Svete Trojice, i u čast Romanovih, koji su takodje mučenički, kao i Sv. Jovan Krstitelj, postradali 1918. godine”, naveo je Amfilohije.

Crnogorski ministar kulture Aleksandar Bogdanović za portal CdM je ocenio da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori duboko gazeći stazama politike i nacionalizma nastavlja sa provokacijama.

“Ovog puta provokacija je, pre svih, nimalo slučajno upućena Cetinjanima, najavom da će u istorijskom jezgru grada početi gradnja objekta SPC, u kojem će, uz ostalo, biti pohranjene i relikvije koje toj verskoj zajednici uopšte i ne pripadaju. Da li se u ovoj manipulaciji skriva poruka da će Srpska pravoslavna crkva ubuduće da se bavi urbanističkim pitanjima i da gazduje državnom imovinom, apsolutno me ne interesuje”, istakao je Bogdanović.

On je naglasio da je dužan da upozori, dobro znajući, baš kao i Amfilohije, kakve bi ta ideja reakcije mogla izazvati kod građana Cetinja, i mitropolita “i njegove partnere da ne uzburkavaju strasti u gradu koji je simbol i Crne Gore i njenog identiteta”.

“Danas kao ministar, a i danas i sutra kao Cetinjanin i Crnogorac, jasno poručujem da mi to nećemo dozvoliti”, rekao je Bogdanović.

1 KOMENTAR

  1. Promene se nisu desile da bi crkva širila svoje poslove, već da bi narod bolje živeo. Treba da se grade fabrike, preduzeća, mala privreda, turizam…
    Ovo je vrlo opasna izjava, može izazvati građanski rat!
    Neka Vam je božija mudrost na dar narode CG!

Comments are closed.