“Amerika sprečava globalnu borbu protiv koronavirusa. Krivi su za nedostatak lekova i hrane…”: Iranski državni vrh okrivio SAD za krizu zbog koronavirusa

1
Beta - Office of the Iranian Supreme Leader via AP

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif napisao je na svom zvaničnom Tviter nalogu da Sjedinjene Američke Države sprečavaju globalnu borbu protiv koronavirusa sankcijama protiv Irana.

“Iranci cene sve širu globalnu kampanju čelnika vlasti i civilnog društva koji pozivaju na ukidanje ilegalnih američkih sankcija”, napisao je on.

Iranski predsednik Hasan Ruhani rekao je, tokom gostovanja na državnoj televiziji, da su SAD odgovorne za „nedostatak lekova i prehrambenih proizvoda“, optužujući američke sankcije za ometanje iranskih napora za suzbijanje epidemije.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

Ruhani je rekao da Iran neće prihvatiti američku pomoć u borbi protiv virusa i rekao da će SAD ukinuti sankcije Iranu ako želi da pomogne u suzbijanju epidemije.

“Činjenica da Amerikanci kažu da smo spremni da pomognu Iranu u okviru koronavirusne krize jedna je od najvećih laži u istoriji”, rekao je Ruhani i dodao: “Naša država zna šta treba da radi. Naše medicinsko osoblje dobro zna svoj posao.”

Primedbe Ruhanija i Zarifa usledile su dan nakon što je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei optužio SAD za stvaranje virusa.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

Comments are closed.