“Amerika pokušava da revidira Briselski sporazum kako bi uvukla Kosovo u NATO…”: Sergej Lavrov o sporazumu koji je “ostao na papiru”

0
Foto: Profimedia

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da Sjedinjene Američke Države pokušavaju da revidiraju Briselski sporazum, u delu koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština, prenosi Danas.

Lavrov ističe da je američki glavni cilj da se na taj način Kosovo “uvuče u NATO” i zbog Bondstila, najveće američke baze u Evropi.

U tom kontekstu, on je podsetio da je pre četiri godine potpisan sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština na KiM, kojim se garantuju jezička, kulturna i verska prava Srba, ali da je sporazum ostao samo na papiru.

“Ova zajednica nije teritorijalno kompaktna – postoji sever, gde su teritorije blizu jedna druge i postoje enklave, koje su takođe deo ove zajednice. Ova zajednica ima svoju zastavu, himnu i grb. Sporazum je ostao na papiru četiri godine”, rekao je Lavrov na 16. godišnjoj sednici tink tenka iz Moskve “Klub za diskusiju Valdaj”.

Ruski šef diplomatije, govorio je o tome da Kosovo nije jedino koje Amerikanci nameravaju da “uvuku” u NATO i da za tako nešto postoji plan i sa Bosnom i Hercegovinom.