“Američki vojnici zadobili traume mozga kada je Iran bombardovao bazu”: Pentagon o tretmanu vojnika za koje Tramp kaže da “imaju glavobolju”

0
A handout picture made available by the Iranian Army office reportedly shows a Sayad missile fired from the Talash missile system during an air defence drill at an undisclosed location in Iran on November 5, 2018 . Rouhani said the Islamic republic "will proudly bypass sanctions" by the United States that took effect today targeting the country's oil and financial sectors., Image: 394115162, License: Rights-managed, Restrictions: === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / Iranian Army office" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===, Model Release: no, Credit line: HO / AFP / Profimedia

Nakon što su američke snage dronovima likvidirale iranskog generala Sulejmanija, iranske snage su bombardovale bazu u Iraku, u kojoj su bili smešteni američki i danski vojnici.

Nakon nekoliko nedelja, saznali smo kakve su posledice tog napada.

Pentagon je saopštio da je kod 34 američka vojnika dijagnostikovana pretrpljena trauma mozga tokom iranskog napada na bazu SAD u Iraku, a da se polovina vojnika vratila na svoje vojne zadatke.

Portparol Pentagona Džonatan Hofman rekao je da je sedamnaest od 34 vojnika još pod medicinskim nadzorom, prenosi N1.

Vojska je saopštila da simptomi nisu odmah prijavljeni nakon napada, a u nekim slučajevima su se pojavili dosta kasnije.

Nakon prvih izveštaja da su neki vojnici povređeni, Tramp je to nazvao “glavoboljom” i rekao da povrede nisu tako ozbiljne kao što je gubitak udova.