Američki profesor pozvao na vakcinaciju protiv korone i pre kraja treće faze, pa se pokajao: “Nisam bio u pravu…”

0

Ugledni američki profesor medicinskog bioinženjerstva Stiven Salzberg napisao je blog u kom je pozvao na vakcinaciju protiv koronavirusa i pre kraja treće faze koji je izazvao veliki broj reakcija i komentara, kao i članak u Njujork tajmsu.

On je predložio da se, dok se naučnici bave ispitivanjem treće faze nekoliko obećavajućih vakcina protiv COVID-19, istovremeno mogu ponuditi te iste, neodobrene vakcine široj zajednici volontera, pod uslovom da su oni u potpunosti informisani.

“Pretpostavio sam da bi koristi nadjačale rizike”, napisao je on za Forbs.

“Nisam u pravu”, napisao je u novom tekstu.

“Pročitavši mnoge odgovore na moj članak, od kojih su neki detaljnije opisali rizike, pa sam zaključio da su rizici veći nego što sam ih prezentovao, a da koristi nisu tako velike kao što sa mislio”, naveo je Salzberg.

“Postoji nekoliko rizika koje nisam dovoljno naglasio”, navodi on.

“Jedan se odnosi na to što faze 1 i 2 uspostavljaju sigurnost, ali da je faza 3 takođe usredsređena na sigurnost, budući da je uključeno mnogo više subjekata. Faza 3 može da identifikuje manje uobičajene neželjene efekte koji bi mogli da budu veoma loši. Drugi rizik je poverenje: ako prebrzo proširimo distribuciju vakcina i onda vakcina ne uspe, možemo ozbiljno da potkopamo poverenje janvosti u bilo kakvu eventualnu vakcinu koja zaista deluje. To će zauzvrat smanjiti broj ljudi koji su spremni da se vakcinišu, što može naneti ozbiljnu štetu javnom zdravlju”, napisao je Salzberg.