Američki konvoj napadnut u Siriji tokom povlačenja ka Iraku

0
Foto: Profimedia

Američke trupe koje idu prema iračkoj granici napadnute su sa kopna koje drže militanti uz podršku Turske, na severu Sirije, tvrdi rusko ministarstvo odbrane, a prenosi Raša tudej.

Napad se dogodio usred povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz tog regiona. Konvoj je putovao autoputem M4 – koji ide paralelno sa turskom granicom, kroz zemlju koju je Turska zauzela tokom svoje antikurdske ofanzive “Proleće mira” prošlog meseca.

„Kao deo razmene dekonfliktnosti, od američke strane stigle su informacije da je 3. novembra konvoj američkih vojnika napadnut sa teritorije koju kontroliše prokurdska Sirijska nacionalna armija,“ stoji u saopštenju ruskog ministarstva.

U incidentu niko nije povređen.

Upravo je povlačenje trupa koje je naredio Donald Tramp izazvalo veliku tenziju, nakon čega su usledili sukobi a Trampov potez označen je kao inicijalna kapisla za tursku ofanzivu u severoistočnoj Siriji.

Otkako je najavljeno povlačenje, nisu se sve američke snage u Siriji spakovale i uputile u Irak. Neki su raspoređeni na druga mesta u zemlji kako bi čuvali naftna polja, držeći ih u kurdskim i američkim rukama.